Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Afstudeerproject Depressiekliniek

Donderdag 18 mei staat de lezingenavond in het Borneo Architectuur Centrum in het teken van  Wetenschap & Vernieuwing. Teun Kruip belicht deze avond zijn afstudeerproject met als onderwerp een depressiekliniek waar cliënten twee tot twaalf maanden worden opgenomen.

 

Voor aanvang van zijn afstudeertijd was Teun Kruip al getriggerd door daglicht. Als onderdeel van zijn master schreef Kruip een Thesis  over daglicht, getiteld ‘Kruip_2015_Outdoor Animals in Indoor Environments.

 

Kruip: “Door het schrijven van deze thesis ontdekte ik dat daglicht een grote invloed op ons lichaam heeft. Echter, hoe dat precies in zijn werk gaat  was voor mij nog onduidelijk. Reden om in mijn afstudeerproject dieper in te gaan op hoe zon- en daglicht daadwerkelijk onze lichamen beïnvloed.”

 

Kruip zocht uit hoe vitamine D wordt aangemaakt, hoe ons circadiane ritme wordt aangestuurd en hoe serotonine wordt aangemaakt in onze hersenen. De conclusies van dit onderzoek hebben in grote mate zijn afstudeerproject beïnvloed.

 

Strikte routine
De ontwerpopgave behorende bij het afstudeerproject van Kruip betreft een depressiekliniek waar cliënten twee tot twaalf maanden worden opgenomen. Het dagelijks leven in een dergelijke kliniek verloopt volgens een strikte dagelijkse routine; op deze wijze wordt structuur geboden aan de cliënten.

 

Kruip: “Want mensen die lijden aan depressies hebben vaak moeite met het hanteren van een dagelijks ritme en slaapproblemen zijn veel voorkomend . Doordat er geleefd wordt volgens een strikte routine is het te voorspellen wat voor soort licht op een bepaalt moment van de dag gewenst is om een bepaald positief effect van zon- en daglicht te benutten.”

 

Van cholesterol  naar vitamine
Zo is het in de ochtend van belang dat de kortste zichtbare golven van het elektromagnetische spectrum onze ogen bereiken om ons lichaam te laten ontwaken, vertelt Kruip. “Gedurende het middag uur is de zon op zijn sterkst, waardoor het geschikt is om vitamine D aan te maken. Daarvoor is het van belang dat ongefilterd zonlicht (zonlicht dat door glas onze huid bereikt is gefilterd: Uv-licht wordt voor het grootste gedeelte tegen gehouden, red.) onze huid bereikt, zodat Uv-licht ervoor zorgt dat een geconverteerde vorm van cholesterol wordt omgezet in vitamine D.”

 

De opgedane inzichten hebben het ontwerp op uiteenlopende vlakken vormgegeven. Op grote schaal bijvoorbeeld de hoofdvorm van het gebouw en de gevel, op kleine schaal bijvoorbeeld de indeling van slaapkamers, de keuze voor gaasdoek in de gevel, ETFE folie i.p.v. glas. Kruip: “Uiteindelijk heeft dit geleid tot een kliniek, waarin de cliënten op ieder moment van de dag de positieve effecten van zon- en daglicht kunnen ervaren.”

 

Tijdens zijn lezing op 18 mei aanstaande gaat Kruip nader in op de theorie over daglicht, gevolgd door hoe dit bepaalde keuzes in zijn ontwerp heeft beïnvloed. De lezing is in het Borneo Architectuur Centrum.

 

Wil je er bij zijn, stuur dan een mail naar redactie@livingdaylights.nl

 

Programma 18/05/2017 – Wetenschap & Vernieuwing
20:15u- Marcel Bilow (assistant professor architectural engineering, TU Delft, oprichter Bucky Lab)
20:45u- Frédérique Sanders & Teun Kruip (TU Delft, daglicht afstuderen 2017)
21:15u- NL Architects (Gym Hall, nominatie Daylight Award 2014)
21:45u- Debat/borrel (moderator SLD-voorzitter Lars Courage)