Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
28 mei 2015
Betrokken donateurs

Arjan van Gils: “We bieden meer dan alleen isolatiewaarde”

De Living Daylights organiseert samen met Kingspan Insulation het daglichtcafé van 18 juni aanstaande. Manager Project Department Arjan van Gils vertelt over de link tussen isolatiemateriaal en daglicht. Ook de visie van Kingspan Insulation komt voor het voetlicht.

 

Voor Kingspan  Insulation houdt Arjan van Gils zich bezig met hoogwaardig kunststof hardschuimen. Steeds hogere isolatie-eisen zorgen voor een steeds grotere vraag naar hoogwaardige materialen. En dat is koren op de molen van Van Gils.

 

Wat is jullie kracht?
“We bieden zoveel meer dan alleen een hoge isolatiewaarde. Door toepassing van onze Kooltherm kun je slank bouwen. Voor een Rc van 4,5 is een Kooltherm van 84mm voldoende. Door slank te bouwen vergroot je de netto-oppervlakte van een woning en hiermee voeg je waarde toe, maar ook in het commercieel vastgoed waar iedere centimeter telt. Wat ook een pré is, is dat je met ons materiaal weinig problemen hebt om de EPC-eisen te halen. De gunstige psi-waardes dragen daar aan bij.”

 

Stel je wilt meer dan een Rc 4,5, kan dat?
“Zeker, dan gebruik je een iets dikkere isolatieplaat. Je realiseert gemakkelijk een Rc-waarde van 7 met de Kooltherm. Overigens staan de ontwikkelingen niet stil, sinds kort hebben we ook het OptimR isolatie systeem.  Je hebt met een minimale dikte een geweldige isolatiewaarde. Het is niet overval toepasbaar, maar een uitkomst voor veel isolatievraagstukken. Het is gebaseerd op vacuüm-techniek. Dat vertaalt zich vanzelf ook in de prijs, maar het is het beste wat je kunt krijgen in de huidige markt.”

 

Isolatie en daglicht. Dat is lastig uit te leggen!
“Zeker, het is niet iets wat dagelijks op ons netvlies staat. We zijn als producent ten eerste gefocust op de prestaties van ons product. Met onze isolatieplaat ben je, in het geval van een Rc van 4,5,  zeven centimeter slanker uit dan met een minerale wol, dat scheelt nogal wat. Met een slanke constructie heb je meer daglichttoetreding. Het is lastig om exact – tot achter de komma – uit te rekenen hoeveel meer daglichttoetreding je hebt, want dat verschilt weer per project en constructie.”

 

Hoe reageert de markt op jullie verhaal?
“Ik praat veel met architecten over onze isolatiematerialen. Ik draag dan een heel mandje met mogelijkheden aan. Ik praat over diktes, Psi-waarde, Lambda, dat het materiaal het DUBO-keur heeft. Ik vertel dan ook altijd over daglicht; dat het veel scheelt in de daglichttoetreding. Maar ik merk ook dat het niet altijd leidt tot activiteit bij de architect. Maar gelukkig zijn dat de uitzonderingen op de regel.”

 

Zijn ze weleens verrast als ze met je gesproken hebben?
“Dat gebeurt geregeld ja. Je komt op gesprek en partijen denken dan: ‘die meneer komt praten over de lambda-waarde van het materiaal. En hoe dat verwerkt moet worden en over de garanties van het materiaal.’ Maar er is veel meer! De tijden van het aan elkaar smeden van losse componenten is voorbij. Er wordt steeds integraler gedacht.”

 

Kunststof is wel duurder dan een minerale wol. Hoe vertalen jullie dat integrale gedachtegoed?
“We hebben Bouwformatie een onderzoek laten doen naar de kosteneffectiviteit van Kooltherm. We hebben onszelf de vraag gesteld: ‘kunnen we de markt bewegen door ze naar de integrale kostprijs te laten kijken?’ Uit dit onderzoek is gebleken dat de kostenverschillen niet groot zijn en dat hardschuim in sommige gevallen zelfs de goedkopere oplossing is in de bouw. Dit omdat er slanker mee gebouwd kan worden en daar komen de voordelen over de levensduur van een gebouw nog bovenop.”

 

Dat is een lastige berekening.
“Zeker, dat is zeer complex. Er komt veel bij kijken. Je begint er al mee dat je over een periode van dertig jaar moet rekenen. Wat voor gevolgen heeft de keuze van het materiaal tijdens de ontwerpfase over een langdurige periode op je energieverbruik. Het onderzoek toonde duidelijk aan dat een goede thermische schil een flink comfortvoordeel oplevert.”

 

De effecten van comfort en gezondheid zijn moeilijk meetbaar.

“In ons onderzoek hebben we gekeken naar oppervlaktetemperaturen. En als je binnenmuur dan 17,2 graden is in plaats van 18,2 dan zeggen veel partijen: ‘laten we die eerste maar doen.’ Terwijl het een wereld van verschil is. We beginnen ons gelukkig bewust te worden dat gezondheid en comfort hartstikke belangrijk is.”

 

Heb je nog een tip voor iedereen die een gebouw gaat realiseren?
“Denk goed na over de schil, want je kan het in principe maar een keer goed doen.”

 

 

* De Living Daylights en Kingspan Insulation organiseren gezamenlijk het daglichtcafé op 18 juni aanstaande.

 

Meer info:  Daglichtcafe
Direct inschrijven: Stuur een mail redactie@livingdaylights.nl – ovv Naam, Organisatie en Beroep