Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
30 september 2016

Atlas meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld

Na de lopende renovatie is het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. Het ontwerp van het gebouw krijgt de hoogste BREEAM-score ooit voor dit type gebouwen (93,86).

 

De score van 93,86% is goed voor de maximaal te behalen vijf BREEAM-sterren en het predicaat ‘Outstanding’. Wanneer dit duurzame ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk is gerealiseerd, heeft het gebouw niet alleen de hoogste score wereldwijd in de categorie onderwijsgebouwen, maar komt het ook in de top-3 van alle duurzaamste gebouwen in Nederland.

 

Dit laat de Dutch Green Building Council (DGBC) weten, die in Nederland het duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL beheert. DGBC-directeur Annemarie van Doorn reikt dinsdag het certificaat uit aan het bestuur van de TU/e.

 

Geen gasaansluiting

Het Hoofdgebouw, dat na de renovatie ‘Atlas’ gaat heten, heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e. Dit systeem slaat warmte en koude apart op in de ondergrond, en haalt die er weer uit wanneer gebouwen verwarmd of gekoeld moeten worden. Dit WKO-systeem is een van de grootste van Europa. Daarnaast komen er zonnepanelen die 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt.

 

Lichtinstelling aanpassen

Ook bijzonder is dat het gebouw voorzien wordt van ‘nachtspoeling’. In de zomer schuiven de etagehoge ramen ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Bovendien kunnen alle gebruikers de ramen zelf open of dicht doen.

 

Verder krijgt het hele gebouw slimme en zuinige Led-verlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen als ze dat nodig vinden. De universiteit gaat met dit systeem ook onderzoek doen naar hoe mensen omgaan met personaliseerbare lichtinstellingen. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.

 

Voorbeeldfunctie
“Wat een geweldige ambitie die de TU/e hier toont”, reageert DGBC-directeur Annemarie van Doorn. “Wanneer dit BREEAM-NL Ontwerpcertificaat ook daadwerkelijk wordt omgezet in een Oplevercertificaat, dan is het hoofdgebouw een wereldwijd voorbeeld voor alle universiteiten en hogescholen. Wij juichen investeren in duurzaamheid, en dus ook in gezondheid, van harte toe. En zeker in onderwijsgebouwen, waar de toekomst van Nederland wordt opgeleid.”

 

Gebouw Atlas wordt het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter.