Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
26 april 2016

Bewoners vaker ziek door ongezonde woningen

Een kwart van alle Nederlanders ervaart hinder van vocht en onvoldoende frisse lucht in hun woning. Dit blijkt uit een grootschalig Europees bewonersonderzoek van de Duitse Humboldt Universiteit in opdracht van de VELUX Groep.

 

De Healthy Homes Barometer is een bewonersonderzoek onder 14.000 Europeanen naar de gezondheidseffecten van het binnenklimaat van woningen. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van alle Nederlanders zijn/haar eigen gezondheid onder ‘gemiddeld’ beschouwt. Maar liefst 49 procent heeft last van verminderde energie en lusteloosheid.

 

Ook heeft 66 procent van de Nederlanders regelmatig last van een zere keel of loopneus. Deze klachten zijn mede te wijten aan een slecht binnenklimaat van woningen en gebouwen, veroorzaakt door onvoldoende natuurlijke ventilatie en onvoldoende natuurlijk daglicht.

 

Philomena Bluyssen, professor ‘indoor environment’ aan de TU Delft: “In de westerse wereld leven we ongeveer 90 procent van onze tijd binnen, zoals op school, werk en thuis. Velen realiseren zich niet dat er nogal wat ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door binnenverblijf, waardoor dit onderwerp onvoldoende aandacht krijgt van zowel de politiek als maatschappij.”

 

Maatregelen voor gezonde woning

Om het binnenklimaat van woningen te verbeteren, moet volgens de onderzoekers worden gelet op vijf factoren: goede slaapomstandigheden, voldoende natuurlijk licht, frisse lucht, comfortabele binnentemperatuur en een gezonde vochtigheidsgraad.

 

In Nederland is vooral vocht (22 procent) en onvoldoende frisse lucht (24 procent) een probleem. Dat zorgt er mede voor dat 66 procent van alle Nederlanders geen goede slaapomstandigheden heeft. Hierdoor zijn mensen minder productief en gaan vaker naar de dokter. Wanneer Nederlanders een beter binnenklimaat in hun slaapkamer meer aandacht zouden geven dan verkleinen ze het risico op vermoeidheid en een futloos gevoel met ongeveer de helft.

 

Aanpassen van bouwregelgeving

Algemeen directeur van VELUX Nederland Michel Sombroek: “Dit onderzoek toont aan dat de politiek en de (woning)bouwsector meer moeten samenwerken om gebouwen en woningen gezonder en leefbaarder te maken.”

 

De komende decennia moet een groot aantal woningen en gebouwen worden verduurzaamd om de uitstoot van CO2 te verminderen. Bestaande bouwregelgeving is daarom vooral gericht op energiebesparing en daarbij zijn maatregelen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat ondergeschikt. Nu is het moment om de wetgeving aan te passen zodat er ruimte komt voor een integrale aanpak om woningen en gebouwen zowel energiezuinig, milieuvriendelijk als gezond en comfortabel te maken”.

 

De Healthy Homes Barometer 2016 is te downloaden via VELUX of kan worden aangevraagd via info@velux.nl