Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
30 maart 2015

BlackJack in Amsterdam

In eerste instantie denk je aan een casino. Het gaat echter om een eigentijds woonwerkcomplex, waarbij de naam refereert aan het kavelnummer 21. 

 

Het nieuwe woonwerkcomplex in Amsterdam Noord moet een unieke combinatie gaan bieden van wonen en werken en kenmerkt zich door een flexibel casco, waardoor de ruimtes door de kopers naar eigen wens in te delen zijn.

 

BlackJack gaat onderdeel uitmaken van een nieuw aantrekkelijk stuk Amsterdam dat volop in ontwikkeling is; Buiksloterham. Architect Dirk Jan van Wieringhen Borski van BNB architecten: “Ons uitgangspunt voor het ontwerp van BlackJack was vooral: ‘Hoe zouden we zélf het liefst wonen?’ Dit resulteerde in maximale inzet van glas en zo groot mogelijke balkons, waardoor er hele mooie lichte appartementen ontstaan.”

 

Passend bij deze tijd is een heel flexibel gebouw ontworpen. Van Wieringhen Borski: “Het gebouw bestaat uit segmenten van telkens 50 m² die aan elkaar geschakeld kunnen worden en die casco worden opgeleverd, zodat de indeling helemaal zelf in te delen is. De onderste lagen van het gebouw zijn bestemd voor werken en ondernemen, dit wordt gecombineerd met wonen in de lagen erboven.”

 

Wonen en werken
Carla van Veghel, AGC Glass: “Die combinatie van wonen en werken is ook voor de keuze van de beglazing van belang. Zo vraagt een kantoorpand om andere specificaties qua glas dan een woning. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een combinatie van het sterk isolerende Thermobel Advanced en het zonregulerende Energy N. Advanced is het perfecte glas om het allerbeste te halen uit de energie in een woonruimte. Het combineert een goede thermische isolatie met een hoge lichttransmissie en een goede zontoetredingsfactor. Energy N is op zijn beurt zonregulerend en warmte-isolerend. Voor dit project de perfecte combinatie.”

 

Flexibel
Jack Kooyman, projectleider Rollecate:  “Het pand biedt volop flexibiliteit. De aannemer levert het pand in casco op en tot een bepaald moment kunnen de kopers zelf nog hun specifieke wensen voor de gevel doorgeven, bijvoorbeeld een extra schuifpui.  Hoe het er straks precies uit gaat zien, is nu dus nog niet te zeggen. Een mooie uitdaging!”

 

Wilt u dit project volgen? Kijk dan op Black Jack

 

Projectgegevens
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam.
Ontwerp: BO6 Architecten, Amsterdam en BNB Architecten, Amsterdam.
Gevelbouwer: Rollecate B.V., Gorinchem.
Glasproducent: AGC Westland.
Oplevering: eind 2015.