Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
16 januari 2017

Blue Monday

Vandaag is het Blue Monday. De ‘zogenaamd’ deprimerendste dag van het jaar.

 

De Britse psycholoog Cliff Arnall is de vader van de Blue Monday. Hij is de bedenker van de formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week in januari de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.* In de formule zijn factoren als weer, schulden, salaris, goede voornemens en motivatieniveau meegenomen.

 

De reden dat mensen zich gedeprimeerd voelen is dat het de eerste dag van de werkweek is, goede voornemens vaak mislukt zijn, de vakantie ver weg lijkt en de dagen nog donker zijn.

 

Ook al werd Arnall in academische kringen destijds overladen met kritiek voor zijn formule, veel media besteden er toch ieder jaar weer aandacht aan, net als onze redactie overigens. Wij kijken in ieder geval nu al uit naar 21 juni, de langste dag van het jaar.

 

Arnall heeft ook formules bedacht voor de ‘gelukkigste dag van het jaar en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. De formules missen elke wetenschappelijke en logische basis.

 

* Waarom de datum dit jaar is gezet op 16 januari en niet op 23 januari (immers de echte laatste volle week in januari) is bij de redactie niet bekend.