Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
7 januari 2016
Betrokken donateurs
Gerelateerde artikelen

Daglicht-App

DGMR heeft een Daglicht-app ontwikkeld. Hiermee krijgen ontwerpers snel inzicht in de daglichtkwaliteit in stedelijke omgevingen. In één oogopslag is het resultaat in relatie tot het bouw­besluit zichtbaar.

 

Daglicht geeft je letterlijk en figuurlijk energie. Naast beleving en productiviteit kan daglicht ook voor energie(besparing) zorgen. Met veel glas op de juiste plaatsen kun je besparen op de energie voor kunstverlichting en zo makkelijker aan de nieuwe EPC-eisen voldoen.

 

De Daglicht-app is dan ook dé beste oplossing om snel inzicht te krijgen in de daglichtkwaliteit in stedelijke omgevingen. In één oogopslag is het resultaat in relatie tot het bouwbesluit zichtbaar.

 

Het nut van daglicht

In deze donkere dagen van het jaar blijkt maar weer hoe belangrijk daglicht is. Daglicht is prettig, kleurt een gebouw en je stemming en het zorgt dat je productiever wordt. Een belangrijk ontwerpuitgangspunt dus voor een duurzaam en prettig gebouw zou je zeggen, maar helaas valt dat in de praktijk nog weleens tegen.

 

Uit afstudeeronderzoek van HHS/DGMR bleek bijvoorbeeld dat de eis voor Frisse Scholen voor daglicht goed te halen is, maar dat het vaak ontbreekt aan de juiste tools om vroeg in het ontwerpproces in te zetten. Juist daar ligt de kracht van DGMR en zo is ook het idee voor de daglicht app ontstaan. Een tool om vroeg in het proces rekening te houden met voldoende daglicht.

 

Toelichting op de Daglicht-app

De Daglicht-app is ontwikkeld op basis van de NEN2057:2011 met een aantal vereenvoudigingen. De app is met name bedoeld om in stedelijke omgevingen snel een beeld te krijgen van de daglichtkwaliteit met mogelijkheid tot invoer van tegenoverliggende bebouwingen. Het is dus ook mogelijk om van verschillende functies een beeld te geven van de benodigde raamafmetingen wanneer er geen belemmering is.

 

Raam 0.6m vanaf vloer: Conform de norm wordt het raam vanaf de 0.6m boven vloer meegeteld. Het resultaat uit de berekening (bijv. het minimaal raamoppervlakte) gaat over het minimaal benodigde raamoppervlakte vanaf een hoogte van 0.6m boven vloer. Er kan een error ontstaan wanneer bij de invoer hier geen rekening mee gehouden is.

 

Kozijn / glas verhouding: In de app wordt er gerekend met de raamafmeting(en). Echter mag conform de norm alleen het glas van het raam meegerekend worden. Er is in de berekening uitgegaan van een gemiddelde verhouding tussen glas en kozijn, met een kozijnfactor van 25%.

 

Bèta-hoek: Door de dikte van het kozijn ontstaat er een bèta-hoek. Er is voor deze hoek een vaste correctie van 0.1 m² meegenomen in de berekening. Door deze vaste waarde kunnen ruimtes met hierboven een balkon niet doorgerekend worden in deze versie van de app.

Geen belemmering: Wanneer er geen belemmering is kan er ook gerekend worden met deze app. Hiervoor zullen de waarden bij ‘belemmering’ op 0 gezet moeten worden.

 

Resultaten: Als het ‘stoplicht’ rood is, betekent dit dat desbetreffende ruimte niet voldoet aan VR (= verblijfsruimte) en ook niet aan VG (= verblijfsgebied). Om het wel te laten voldoen zijn er verschillende oplossingen, hieronder een aantal voorbeelden:

– Raamoppervlakte aanpassen naar het minimaal benodigde raamoppervlakte (gegeven bij ‘resultaten’)

– Afstand vergroten tussen ruimte en overstaand gebouw (= F)

– Afmetingen ruimte veranderen

 

Hogere eisen: De app toets aan de Bouwbesluit eisen voor de gekozen functie, maar voor een hoger niveau kan bijvoorbeeld een kantoorfunctie ook wordt benaderd als een woonfunctie. Het is immers best prettig om gedurende de dag als je aan het werk bent een zelfde daglichtkwaliteit te hebben als thuis.

Een indicatie: de berekening in deze app betreft een indicatie van de werkelijkheid. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 

De ‘Daglicht’-app van DGMR is beschikbaar via de App Store van Apple.