Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
28 oktober 2014

Daglicht en een energieleverend gebouw

Wind, regen en vorst geven maar gedoe. Nee, dan daglicht! Jaap Wiedenhoff – partner en senior adviseur bij ABT  – vertelt in deze column hoe daglicht de sleutel vormt voor energieleverende gebouwen.

 

Het duurzame gebouw van morgen is een gebouw dat energie levert: aan de maatschappij, maar vooral aan haar gebruikers. De energie die het gebouw aan de maatschappij levert, kunnen we makkelijk kwantificeren. De energie die gebruikers krijgen van het gebouw, daar weten we eigenlijk nog niet zo veel van. Het mooie is nu dat wanneer we verder durven kijken dan wat we gisteren al wisten, we gebouwen kunnen ontwerpen die met minder energie beter presteren voor de gebruikers.

 

Tot voor kort was het adagium bij gebouwcomfort: zo uniform mogelijk 500 lux kunstlicht en 22 °C ruimtetemperatuur, dat voorkomt klachten. Doordat de installaties steeds geavanceerder werden, lukte dit ook steeds beter. Wellicht iets te goed: kantoorwerkers krégen juist allerhande klachten, later geschaard onder de noemer ‘Sick Building Syndrome’. Ook zorgwekkend: in het huidige kantoor gaan de meeste planten dood door een gebrek aan variatie.

 

Daglicht werd in dit hele plaatje wel genoemd, maar men bedoelde dan eigenlijk uitzicht: daglicht werd toch vooral gezien als hinderlijke verblinding.

 

Het wordt dus hoog tijd om gebouwen te gaan ontwerpen die mensen beter laten functioneren, in plaats van gebouwen waarin mensen niet klagen. Een principieel ander uitgangspunt dat onmiddellijk leidt tot een andere waardering van daglicht – meer, meest!

 

Daglicht is de meest onschuldige variatie die we naar binnen kunnen halen wind, regen en vorst geven veel meer gedoe. Daglicht is :hét middel om het contact van de mens met zijn omgeving te herstellen. Het helpt bij het handhaven van het bioritme, verhoogt de concentratie en de vetverbranding.

 

Bijkomend voordeel is dat als we voldoende daglichttoetreding hebben, we het kunstlicht uit kunnen laten. In goed ontworpen, state-of-the-art, (utiliteits)gebouwen is kunstlicht de grootste nog beïnvloedbare energiepost en daarmee de sleutel tot energieleverende gebouwen.

 

Hoe moeten we nu verder? We moeten meer inzicht krijgen in hoe dynamiek in het klimaat [daglicht, temperatuur, wind] samenhangt met ons comfortgevoel en, misschien nog wel belangrijker, met ons welbevinden. Dat is absoluut een van de grootste misverstanden van onze tijd: dat welbevinden en comfort hetzelfde zijn.

 

In de gebouwde omgeving begint de eerste bewijslast hiervan beschikbaar te komen. Onder meer door onderzoek aan de Universiteit van Maastricht door prof. Wouter van Marken Lichtenbelt. Eigenlijk weten we het zelf al wel: chips, cola en McDonald’s zijn dan wel comfortabel eten, maar we gaan ons er echt niet beter van voelen.

 

Dus om af te sluiten: daglicht als middel tegen obesitas en als bijvangst energieleverende gebouwen. Is toch een mooi streven!

 

Jaap Wiedenhoff is partner en senior adviseur bij ABT.
Daarnaast is Jaap ambassadeur van de Living Daylights