Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
28 mei 2014
Betrokken donateurs

In the Spotlight: Velux

De Living Daylights is op zoek naar partijen die de ambities van de stichting willen en kunnen steunen. In deze rubriek zetten we steeds een donateur van de Living Daylights in de spotlight. Dit keer Velux. Deze SLD donateur van het eerste uur laat zien dat daglicht voor iedereen essentieel is en het Bouwbesluit voor daglichttoetreding eigenlijk te mager.

 

Daglicht essentieel

Daglicht is essentieel in het leven van mensen, met een aanwijsbaar positief effect op de gezondheid en de gemoedstoestand. Omdat we tegenwoordig 90% van onze tijd doorbrengen in gebouwen, en 30% van deze gebouwen geen prettig binnenklimaat heeft, is het belangrijk dat een gebouw comfortabel en gezond is en er voldoende daglicht binnenkomt.

 

De Velux Groep vindt dan ook dat daglicht essentieel is bij het ontwerp van een gebouw en daarom ondersteunt Velux Nederland al meer dan 10 jaar de Stichting Living Daylights.

 

Bouwbesluit te mager

De producten van Velux zorgen al 7 decennia voor een aangenamere leefomgeving onder ieder dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Het Nederlandse Bouwbesluit waarin de daglichttoetreding bij nieuwbouw geregeld wordt, is qua daglichttoetreding niet royaal.

 

Wanneer een ruimte 20 m2 groot is, moet er minstens een raampartij met 2 m2 glas aanwezig zijn, meer mag. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de vorm van een ruimte en de lichtspreiding. De Velux groep verwijst dan ook liever naar het informatieve deel van de daglichtnorm NEN 2057:2011. Hierin staan daglichtambities beschreven voor het toepassen van meer glasoppervlak.

 

Ook door een ruimte anders te ontwerpen, kan tot de meest efficiënte daglichttoetreding worden gekomen. Om daar in de ontwerpfase al rekening mee te kunnen houden en om dit inzichtelijk te kunnen maken heeft de Velux Groep een aantal tools ontwikkeld die voor iedereen kosteloos te gebruiken zijn.

 

Word ook donateur net als Velux!

Bekijk alle donateurs>>