Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
12 december 2014

Daglicht van buiten naar binnen

Het belang van het gebruik van daglicht in de bouw vindt weerklank. Nieuwe toepassingen en technieken om daglicht van buiten naar ruimtes zonder raam binnenin een gebouw te begeleiden steken de kop op. Zo ontdekten wij ´de Sollektor´: een gepatenteerde uitvinding die zonlicht opvangt en via glasvezel transporteert naar een armatuur.

 

Hoe het systeem werkt

Het systeem is simpel: een stalen frame waarin een reeks kunststof lenzen zijn verwerkt. Die lenzen vangen het zonlicht op en geven tot wel 70% van dat daglicht door via een glasvezel systeem. Aan iedere lens is één glasvezel gekoppeld. Alle glasvezels samen monden uit in de armatuur. Met als bewezen resultaat: zuiver daglicht, op iedere plek in de woning, op kantoor of ieder ander pand. Verlichting dus met de zon als enige energiebron.

 

Jozef van Breugel, Eigenaar Sollektor Nederland: “Hoe ziet de toekomst er uit? Niemand die het weet. Wat we wel weten, iedereen, is dat we de wereld aan het ‘opgebruiken’ zijn. Onze energiebronnen zijn eindig. We moeten nú anders gaan denken. Nú anders gaan doen. Ik wil dat. Als ondernemer én als mens. Want ik geloof in een toekomst voor de wereld. Maar alleen als we nu in die toekomst gaan investeren.”

 

Meer informatie over de Sollektor

Downloads voor installatie en over het product

Bekijk voor meer foto’s: kennis