Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
8 oktober 2015

Daglichtaspecten – Daglicht op een zwarte vloer

Op verzoek van de Living Daylights belicht architect Sechmet Bötger iedere maand een daglichtaspect. In deze eerste aflevering neemt ze de zwarte vloer onder de loep.

 

Op weg naar mijn bezoek aan de borrel van Living daylights in Delft liep ik door het nieuwe station van Delft. Een prachtige rondgevormde hal geeft warmte, maar het voelde ook somber aan. En ik vroeg me af: ‘waarom is het somber?’

 

De zwarte vloer is erg populair en ligt vaak in ruimtes, van kantoor tot openbare ruimte en van stoep tot woonruimte. En vanuit de optiek van daglicht bekeken is dat wellicht niet altijd de goede keuze.

 

Daglicht valt op de vloer en wordt weerkaatst in de ruimte. De vloer is in een ruimte de grootste reflector van daglicht en bepaalt in grote mate wat de kleur van het licht en daarmee de sfeer in de ruimte is. Met een donkere vloer wordt er weinig licht weerkaatst en blijft het somber in de ruimte.

 

Maar er is meer. Loop eens over een donkere vloer, hoe voelt dat? Op een donkere vloer zie je je eigen schaduwen niet en dat maakt je minder trefzeker. Het aardoppervlak is voor je gevoel minder aanwezig. Voor een gezond persoon is dat nog niet eens zo erg maar voor mensen die minder goed zien of minder goed kunnen lopen, is dit een erg moeilijke kleur om trefzeker over te bewegen. Ouderen, slechtziende, en jonge kinderen hebben hier allemaal last van. Dementerende mensen ervaren een zwarte vloer zelfs als een gat en durven er niet op te lopen.

 

Neem daarbij in beschouwing dat je in een stationshal altijd aan het zoeken bent waar je naartoe wilt of stress hebt omdat je te laat bent. Dan zou het dus erg fijn zijn als je in een lichte aardse hal terecht komt waarin het licht sprankelend van helderheid is. Een hal die je overzicht geeft en waar je op een trefzekere vloer op je doel kunt aflopen. Dat geeft mensen een comfortabel gevoel en het scheelt een hoop verwarring.

 

In mijn reizen over de wereld moest ik meteen denken aan een bezoek aan Taliesien West van Frank Lloyd Wright die vaak aardse rode vloeren toepast. Het geeft een prachtig warm licht en levert voor een openbare ruimte zeker een absoluut trefzekere vloer op. Iets wat we wat mij betreft vaker mogen doen. Minder zwart en vaker een aardse kleur vloer.

 

Ir Sechmet Bötger

ir. Sechmet Bötger is eigenaar/architect van architectuurstudio innerarchitecture