Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
10 maart 2015

Daglichtervaring

Nothing beats the real thing, maar waar daglicht echt niet toe kan treden daar zorgt het Led-systeem OpenCeilings in ieder geval voor een ruimtelijk gevoel. Directeur Michiel Jenniskens vertelt meer over dit bijzondere concept.

 

De nieuwe en innovatieve oplossing van OpenCeilings is voor systeemplafonds, plafond eilanden en metal stud plafonds. Fotografie en verlichting komen samen en creëren een ontspannende ervaring van daglicht.

 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van OpenCeilings?

“In 2009 zijn we op het idee gekomen om een toepassing te ontwikkelen voor in systeemplafonds, want hoewel systeemplafonds praktisch zijn en eenvoudig te installeren, ze dragen op geen enkele manier bij aan de beleving van een ruimte. Al snel kwamen we er achter dat systeemplafonds op ontzettend veel plekken aanwezig zijn, van zorgomgevingen tot kantooromgevingen en retail omgevingen. Waar vaak veel aandacht wordt geschonken aan het interieur van een ruimte wordt het plafond vaak ontzien en daar wilden wij verandering in aanbrengen.”

 

Daglicht, het gevoel van ruimte en uitzicht op natuur bleken belangrijke ‘key elements’ te zijn die een positieve invloed kunnen uitoefenen op mensen. “Juist aan deze elementen bleek echter vaak een tekort te zijn. Daarom zijn wij deze drie elementen gaan combineren in één toepassing: OpenCeilings. Onze met Led verlichte fotopanelen met de afdruk van een lucht creëren samen met ons framewerk een realistische weergave van een dakraam en brengen daarmee ‘al het goede van buiten naar binnen’.”

 

Hoe lang bestaat het bedrijf al?

“Ons bedrijf is opgericht in juni 2009. We hebben vervolgens tien maanden gedaan over de productontwikkeling omdat we een goede eerste versie in de markt wilden brengen. Dit werd een zeer zuinige TL5 versie welke we vanaf april 2010 hebben verkocht. Parallel hebben we de ontwikkeling van Led nauw op de voet gevolgd en daarmee een Led-versie van OpenCeilings ontwikkeld. Toen deze voldeed aan al de hoge eisen die wij stelden hebben we deze in 2011 in de markt geïntroduceerd.”

 

Wie zijn jullie klanten?

“We hebben de OpenCeilings inmiddels in 15 landen geïnstalleerd.

Onze klantenkring is zeer divers. De grootste markten voor ons zijn de Healthcare, Office en Retail markt. Maar ook in hospitiality omgevingen als hotels, restaurants, fitness en wellness centra worden OpenCeilings veel toegepast. Een enkele installatie in een badkamer, toilet of binnenzwembad zijn leuke alternatieven.

 

Referenties zijn onder andere Philips, Tata Steel, IBM, Douwe Egberts, UMC Utrecht, VUmc, Friesland Campina, NKI ALZ, Regus, Elsevier, UMCG, Corio.”

 

Jullie hebben dit ontwikkeld met The healing environment in gedachten, kun je hier wat meer over vertellen.

“Een van de gedachten van een Healing Environment is ‘een omgeving creëren die positieve invloed uitoefent op het welzijn van de mens. Verschillende elementen spelen een rol in een Healing Environment zoals ‘bewegwijzering’, ‘privacy’ en ‘aantal patiënten op een kamer’. Maar ook elementen als daglicht, uitzicht en natuur (al dan niet gesimuleerd). En deze laatste drie belangrijke elementen van het Healing Environment zijn de elementen die wij combineren in onze toepassing.”

 

“Met OpenCeilings transformeren wij klinische ruimtes tot natuurlijke omgevingen, zorgen wij voor positieve afleiding tijdens stressvolle en pijnlijke behandelingen en brengen wij een ervaring van daglicht in inpandige of donkere ruimtes.”

 

Draagt het systeem ook bij aan een productieve werkomgeving?

“Zeker, je kunt je voorstellen dat het nogal een verschil is om in een ruimte te werken met een OpenCeiling ten opzichte van een ruimte met alleen maar verlaagde plafonds/systeemplafonds. Het ‘open’ gevoel werkt niet bedrukkend zoals systeemplafonds die normaal op een hoogte van 2,70 m zijn geïnstalleerd en bovendien draagt het design bij aan een creatievere ruimte.”

 

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken verricht op het gebied van daglicht, ruimte, natuur en design, zowel in werkomgevingen als in zorgomgevingen of andere omgevingen. “Uit deze onderzoeken komt elke keer naar voren dat deze elementen positief bijdragen aan productiviteit, creativiteit en gezondheid. Er is momenteel nog geen specifiek onderzoek gericht op OpenCeilings, hoewel dat wel in de planning staat.”

 

“Dat neemt niet weg dat wij overtuigd zijn van de positieve effecten van OpenCeilings op verschillende gedragingen. Deze overtuiging wordt versterkt door de enquêtes die wij gehouden hebben onder gebruikers van OpenCeilings en waar hoge scores uit voortkomen.”

 

Wat zijn de mogelijkheden qua systemen?

“In principe zijn de mogelijkheden van het systeem onbeperkt. Buiten de systeemplafonds waar OpenCeilings in toegepast kunnen worden, kunnen ze ook worden toegepast in plafond eilanden, metal stud plafonds en gestucte plafonds.

Op het gebied van design is alles mogelijk, naar gelang de wensen van de gebruiker. Ook kunnen we de OpenCeilings in een dimbare en niet dimbare variant leveren.”

 

Wat kost een paneel gemiddeld?

“Wij verkopen de OpenCeilings door middel van een netwerk van partners, wederverkopers en distributeurs. De prijs per paneel kan bij deze partijen worden opgevraagd.”

 

Meer informatie: OpenCeilings