Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
2 november 2016
Betrokken donateurs

Daglichtexcursie – van Brabant naar Brussel

Woensdag 26 oktober organiseerde Stichting Living Daylights in samenwerking met VELUX Nederland een Daglichtexcursie voor architecten. De 25 deelnemers werden in een comfortabele bus van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht langs 7 daglichtgebouwen geleid. Een unieke gelegenheid om daglicht in architectuur te vergelijken en uit te diepen met vakmensen.

 

Den Bosch – Het Provinciehuis trapt af met een rondleiding gericht op de ontwerpkeuzes van Maaskant in 1971 en KAAN in 2012. Het laatste gebouw van Maaskant werd destijds afgekraakt als te grof en achterhaald. De renovatie van KAAN legt echter de tijdloze kwaliteit van in het bijzonder de structuur en daglicht bloot. Het gebouw lijkt de heldere hemel vandaag af te dwingen.

 

Tilburg – De Houtloods blijkt het hart te zijn van een toekomstig stuk bruisende binnenstad, dat tot voor kort verlaten en vervallen was. Thomas Bedaux – architect van Bedaux de Brouwer – heeft de eigenaar overgehaald om de dichtgebouwde loods daar waar mogelijk te openen. De ingrepen zoals de 55m lange lichtstraat leveren een verrassend gebouw op dat hiermee zelfs de monumentale status krijgt.

 

Breda – Het nieuwe stationscomplex, ontworpen door Koen van Velsen, is een verrassing voor de deelnemers. Een verrassing omdat het niet op het programma stond, maar ook verrassend als gebouwstructuur en de rol die het licht daarbij speelt. In tegenstelling tot de veelal transparante stationskappen is Breda Centraal een gesloten ruimte, waar daglicht gericht is ingezet. Het levert veel discussie op over de relatief donkere hal overdag versus de prettigere hal als de zon onder is.

 

Antwerpen – Via het welbekende MAS van NeutelingsRiedijk cirkelt de bus alsmaar dichter naar het extreme Havenhuis van Zaha Hadid Architects. Een waterige felle zon laat het gebouw bewegen zelfs nadat de bus gestopt is met rijden. Het gebouw is indrukwekkend en roept veel vragen op. Daglicht blijkt de vorm en het gevelsysteem mede bepaald te hebben. De aansluitende rondleiding bij kunstencentrum DeSingel met de uitbreiding van Stephane Beel ademt rust en geeft daarmee een enorm contrast.

 

Sint-Niklaas – Het Crematorium Heimolen is ontworpen door Claus & Kaan Architecten. De twee witte gebouwen zijn kraakhelder en totaal verschillend. Het entreegebouw ontvangt en beschermt riant, terwijl het technische gebouw in de verte de abstracte beëindiging is van de brede laan door de grafvelden. De herfstzon geeft de bomen en heesters felle kleuren. Voor velen het hoogtepunt van de dag.

 

Brussel – Het RenovActive Huis brengt de deelnemers terug naar sociale woningbouw. Een veelvoorkomend huistype uit 1920 is door VELUX en ONO architectuur gerenoveerd tot sociale woning met kwaliteit en toekomst. Architect Lindekens wijst op vele details die het huis comfortabel, gezond en energiezuinig maken. Daglicht en natuurlijk ventileren spelen daar – naast isolatie en installaties – een hoofdrol. Het huis is het voorbeeld voor hoe de rest van de wijk zal worden gerenoveerd.

 

In het donker wordt het Brusselse restaurant opgezocht. Na een goede en gezellige maaltijd vertrekt de bus terug naar Nederland. Onderweg sluit de film ‘Hollands Licht’ de lange dag af. In het holst van de nacht weet iedereen nog net thuis te komen. We kijken uit naar zonsopgang.

 

Tekst: Sander Mirck
Foto: Katja Effting