Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
20 mei 2014

Daylight Award 2014 – Schrijf je in

Ook dit jaar reikt Stichting Living Daylights de Daylight Award uit. Gerealiseerde projecten op het gebied van woningbouw en utiliteitsbouw met een vernieuwend en vitaliserend gebruik van daglicht kunnen meedingen naar deze prijs. Jurylid Sander Mirck geeft tekst en uitleg.

 

Sander Mirck van Mirck Architecture neemt namens de Stichting Living Daylights plaats in de jury.

 

Waar gaat de jury allemaal op letten?
“Als je er wat langer bij stilstaat zie je de omvangrijke rol van daglicht in architectuur. We letten onder andere op geslaagd gebruik van – in willekeurige volgorde – direct zonlicht, indirect difuus licht, contrast, textuur, kleur, diepte en uitzicht. Prioriteiten zal de jury bepalen aan de hand van de ingezonden gebouwen en haar consensus.”

 

Met Koen van Velsen is er deze keer een eigenzinnig juryvoorzitter. Wordt het straks vuurwerk bij het jureren?
“Wellicht. Hij zal zijn best doen om tot een goed gezamenlijk standpunt te komen over de ingezonden gebouwen,  ik verwacht een pittig debat met uitgesproken meningen zoals de zijne. Koen van Velsen kijkt er in ieder geval naar uit en hoopt verrast te worden. 22 september zullen we te horen krijgen of dat de nominaties en winnaars gelukt is.”

 

Verwacht je veel inzendingen?
“Er zijn de afgelopen jaren veel goede gebouwen opgeleverd, die bij deze unieke architectuurprijs wel eens verrassend ver kunnen komen. Dit geldt voor zowel de categorie woningbouw als utiliteitsbouw. Afgaande op de groeiende bekendheid van de prijs zet ik in op in totaal tachtig inzendingen.”

 

Tot wanneer kunnen projecten worden ingezonden?
“Tot 1 juni. Dus heb je een gebouw opgeleverd met licht kwaliteiten, laat het zien en zend het in.”

 

Je hebt zelf ook ooit ingezonden voor de Awards, wat maakt deze prijs speciaal?
“De focus op licht, via de unieke beoordelingscriteria. ‘De zon heeft geen vertegenwoordiger’, is een citaat van oprichter Atto Harsta. Deze architectuurprijs draagt bij aan ons bewustzijn van de omvangrijke kwaliteiten van natuurlijk licht. Mijn architectenbureau is er dagelijks mee bezig, maar toch is de Daylight Award iedere keer weer een fascinerend hoogtepunt.”

 

Over het jureringsproces

De jury zal half juni samenkomen om de ingediende projecten te beoordelen, waarna in beide categorieën maximaal vijf projecten worden genomineerd. Half juli zal de jury de genomineerde projecten bezoeken.

 

Heeft u zelf een project in Nederland dat is opgeleverd tussen 1 november 2011 en 1 april 2014 of kent u een project dat hiervoor in aanmerking komt, registreer dit dan via Daylight Award 

Inschrijven kan van 28 april t/m 1 juni 2014. De prijzen worden op 22 september 2014 uitgereikt.

 

Meer informatie: Living Daylights Award 2014

 

Foto: Een van de genomineerden van 2012. Het Rieteiland Huis van Hans van Heeswijk Architecten