Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
5 maart 2014

BREAAM NL for Dummies

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. In de serie BREEAM NL for Dummies werd er aandacht besteedt aan daglicht.

 

In de categorie gezondheid zit ook het onderdeel daglicht. Het kan op kantoor erg vervelend zijn om met tegenlicht naar je beeldscherm te moeten turen. Door een goede zonwering voorkom je lichthinder door invallende zon.

 

Leuk weetje: goede zonwering is goed voor één BREEAM-NL punt. Tenminste, als de zonwering aan een aantal eisen voldoet. De zonwering moet door de gebouwgebruiker zelf te bedienen zijn. En de zonwering mag zelf niet te veel licht doorlaten.

 

Een enkel raampje met een regelbaar zonnescherm is niet genoeg. Alle ramen naar buiten moeten namelijk voorzien zijn van zonnewering. En dat niet alleen. Ook de ramen waar niet direct zonlicht door naar binnen kan, maar wel bijvoorbeeld via een ander raam, moeten zijn voorzien van goede zonwering.

 

Voor wie wil weten wat de invloed is van lichtwering op de BREEAM-NL score? Kijk dan op de  Nieuwbouw Toolbox van de Dutch Green Building Council

 

Foto: Gerard Vos