Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Donderdag 18 Mei: Lezing – Wetenschap en Vernieuwing

De tentoonstelling Daglicht in Architectuur wordt gecombineerd met een lezingprogramma. 18 mei vindt de derde lezingenavond plaats van de Stichting Living Daylights. De avond in het Borneo Architectuur Centrum staat dit keer geheel in het teken van Wetenschap en Vernieuwing. Sprekers deze avond: bevlogen docent Marcel Bilow van de TU Delft, daglicht-afstudeerders Teun Kruip & Frederique Sanders, en architect Walter van Dijk van NL Architects.

 

Marcel Bilow is hoofd van het Bucky Lab van de TU Delft. In deze Master ontwerpen en ontwikkelen studenten hands on gevelprototypes. Het uitgangspunt van het Bucky Lab is de uitspraak van Buckminster Fuller: ‘Alles wat je kunt verzinnen, kun je maken.’ Bilow vertelt over de hands on-aanpak en over hun bijzondere PD Lab (zie foto) dat 12 mei haar deuren opent.

 

Tijdens haar afstuderen in de richting Architectural Engineering aan de TU Delft, heeft Frederique Sanders onderzoek gedaan naar twee vitale trends binnen de architectuur: de toenemende vraag naar zonnecellen op gebouwen én de toenemende vraag naar natuurlijk licht in gebouwen. Sanders heeft een vernieuwend daksysteem ontwikkeld waarin beide trends zijn geïntegreerd.

 

Teun Kruip belicht zijn afstudeerproject met als onderwerp een depressiekliniek waar cliënten twee tot twaalf maanden worden opgenomen. Kruip: “Mensen die lijden aan depressies hebben vaak moeite met het hanteren van een dagelijks ritme. Slaapproblemen zijn veel voorkomend. Doordat er geleefd wordt volgens een strikte routine kan een ontwerper hiermee positieve effecten van zon- en daglicht benutten.”

 

Daglicht en turnzalen gingen moeilijk samen. De sterke wisselingen in lichtintensiteit zouden trainingen en wedstrijden ongunstig kunnen beïnvloeden. NL Architects bewezen het tegendeel met de verrassende turnzaal Nieuw Welgelegen in 2014. Architect Walter van Dijk – oprichter van NL Architects – vertelt hoe daglicht een leidende rol kreeg in het ontwerp.

 

PROGRAMMA

 

18/05/2017 – Wetenschap & Vernieuwing
20:15u- Marcel Bilow (assistant professor architectural engineering, TU Delft, Head of Bucky Lab)
20:45u- Frédérique Sanders & Teun Kruip (TU Delft, daglicht afstuderen 2017)
21:15u- Walter van Dijk (architect/directeur NL Architects – Gym Hall, nominatie Daylight Award 2014)
21:45u- Debat/borrel (moderator SLD-voorzitter Lars Courage)

 

Aanmelden
Aanmelden voor bovenstaande avond is noodzakelijk gezien het aantal zitplaatsen. Stuur een e-mail naar redactie@livingdaylights.nl. Het BAC is gevestigd aan het R.J.H. Fortuynplein 4 in Amsterdam. Openingstijden: ma-vr van 900-17.00 uur.

 

Meer informatie Stichting Living Daylights: www.livingdaylights.nl
Meer informatie Borneo Architectuur Centrum: www.bac-amsterdam.nl