Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
14 maart 2017

Eerste Finch Building in Leiden

Leiden beleefde onlangs de primeur met de oplevering van het eerste massief houten, modulaire, verplaatsbare en milieuvriendelijke gebouw van het merk Finch Buildings in Nederland. Het is een succes voor de gemeente en het jonge bedrijf die samen aantonen dat flexibel en toch hoogwaardig bouwen mogelijk is.

 

Finch Buildings ontwikkelt verschillende gebouwen gebaseerd op één module. De gebouwen zijn eenvoudig te verplaatsen waardoor leegstand een begrip is uit het verleden. Tevens kunnen ze aangepast worden per doelgroep. De modules kunnen vijf lagen hoog gestapeld en onderling worden geschakeld.

 

Zo zijn de mogelijke configuraties eindeloos: van gestapeld appartementencomplex tot recreatiewoning aan zee en van (mantel)zorgwoning tot hotel. Finch modules zijn ontwikkeld vanuit circulair gedachtegoed, ook in de keten van leveranciers. Het toepassen van hout als constructief- én afwerkingsmateriaal zorgt voor een lange levensduur en beperkt onderhoud. Finch Buildings produceert vrijwel geen afval door slim ontwerp en prefabricatie. De gebouwen zijn ‘all-electric’ en daardoor bestaat de mogelijkheid tot fossielvrije exploitatie.

 

Een belangrijk aspect van de modules is het gezonde leefklimaat, dat voornamelijk door materiaalkeuzes tot stand komt. Finch Buildings neemt de gezondheid van gebruikers serieus en kiest daarom voor hout als bouwmateriaal. Hout heeft om meerdere redenen een positief effect op de gezondheid: hout is vochtregulerend, isolerend en heeft een positieve werking op de geestelijke gesteldheid. Een gebouw moet goed voelen.

 

Duurzaamheid en gezonde materialen dragen daar aan bij, maar het moet wel in een aantrekkelijk vorm gevat worden. Zowel voor de gebruikers van het gebouw als voor omwonenden moet het gebouw de juiste uitstraling hebben. Daarom is er veel aandacht besteedt aan het ontwerp.

 

Naast bovenstaande unieke eigenschappen van de houten woningen is het ontwerp zo gemaakt dat het klaar is voor de toekomst. De technische ruimte is bijvoorbeeld ruim genoeg voor een latere toepassing van een thuis batterij. De slimme dekvloeren bieden de mogelijk om installaties te allen tijde aan te kunnen passen met de laatste ontwikkelingen.

 

Exploitatie
Eén van de belangrijkste eigenschappen die tot de keuze voor Finch Buildings in Leiden heeft geleid is de lange levensduur en kwaliteit. In vergelijking met andere modulaire concepten heeft een Finch woning per euro de meeste woondienstjaren vanwege duurzame materiaalkeuze, hoge restwaarde en lage exploitatiekosten. Hiernaast heeft Finch Buildings rekening gehouden met de veranderende woningmarkt.

 

Met name in sterke groei- en krimpgebieden is het belangrijk dat er op korte termijn bijgebouwd kan worden of juist leegstand kan worden voorkomen door een deel van de woningen te herplaatsen. De modules kunnen voor permanent gebruik tot vijf verdiepingen gestapeld worden. Ook kunnen gebouwen groeien of krimpen met de vraag door modules toe te voegen of weg te halen.

 

Producent Finch Buildings werkt samen met producent De Groot Vroomshoop groep, een onderdeel van Volker Wessels. Het specialisme en de mogelijkheden van de fabriek stellen Finch Buildings in staat om de productie in grote aantallen en in een tempo van momenteel twee per dag te kunnen realiseren. Verder werkt Finch Buildings samen met tal van partners die het concept versterken op het gebied van duurzaamheid, financiering, smart home technologie, zonnepanelen, verlichting en interieur.

 

Foto: J.P. Witteman