Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
24 februari 2015

Energie besparen en wooncomfort

De Week van de Bouw 2015 is weer voorbij. Vele geïnteresseerden hebben hier kennis genomen van de laatste innovaties in de bouwbranche. Energiebesparing en duurzame energie leken de toverwoorden waaraan veel nieuwe ontwikkelingen waren opgehangen. Een column van architect Raymond van Hattum.

 

Het duurzaam opwekken van energie is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van het wooncomfort. Wanneer het hele dak vol wordt gelegd met PV-panelen zou een zolderruimte kunnen veranderen in een donkere, slecht geventileerde ruimte.

 

Voor een doorsnee eengezinswoning met twee woonlagen en een zolder zou daardoor een derde van de oppervlakte van de woning  alleen nog bruikbaar zijn voor bergruimte. Financieel uitgedrukt zou bij een gemiddelde woonlast van € 712,- per maand (peil 2013) zo’n € 237,- per maand worden benut puur voor opslag van spullen…

 

Breng daglicht naar binnen

Er zijn ook bouwkundige maatregelen die duurzaam zijn én zowel financieel als qua comfort en gezondheid positief uitpakken. Het dak is namelijk bij uitstek de plek in de schil om daglicht naar binnen te brengen. Onder een schuin vlak komt twee keer zoveel daglicht binnen dan via een verticaal vlak.

 

Meer daglicht zorgt er niet alleen voor dat iemand de ruimte tot 40% groter ervaart, maar zorgt ook nog eens voor betere leerprestaties (huiswerk van de kinderen) en een betere gezondheid (opstaan met daglicht verhoogd je alertheid en prestaties).

 

Zonnetje
Daglicht is daarbij ook een belangrijke bron voor vitamine D. Een tekort aan deze vitamine vergroot onder meer de kans op zwakke botten, diabetes en diverse soorten kanker. Als we diezelfde woning wederom financieel zouden bekijken kan daglicht een besparing van 20% op elektrische verlichting opleveren.

 

Tevens is uit onderzoek gebleken dat de waarde van een huis zelfs met meer dan 10% kan stijgen door goede daglichtprestaties. Zowel uit financieel oogpunt als op het gebied van comfort en gezondheid is het dus goed onze woningen eens flink in het zonnetje te zetten!

 

Raymond van Hattum – Architect daylight and indoor climate – VELUX Nederland

 

Ook een column schrijven over daglicht? Stuur je column met portretfoto naar redactie@livingdaylights.nl t.a.v. Gerard vos