Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
1 mei 2015

Expo Milano 2015

AGC heeft een grote rol gespeeld in de bouw van de Belgische en Japanse paviljoenen op de Expo Milano 2015: voor beide gebouwen werd in totaal 3.300 m2 hoogisolerende beglazing gebruikt. Dit glas biedt bescherming tegen de zon, produceert energie en is zowel decoratief als veilig en hygiënisch, en kan zelfs als dynamisch medium dienen om informatie te verstrekken.

 

In het kader van het overkoepelende thema van de komende Expo(1) zijn beide paviljoenen uitgerust met de superieure energiebeglazingen van AGC Glass Europe: twee BIPV(2)–beglazingen met hetzij fotovoltaïsche cellen (SunEwat XL), hetzij een organische film(3), bedekken de zuidzijde van de geodetische koepel en het dak van het Belgische paviljoen.

 

Beide producten symboliseren respectievelijk het ideale stedenbouwkundige model van de toekomst, met een centrale ruimte en omliggende districten, en de traditionele Belgische hoeve. Over een totale oppervlakte van 315 m2 leveren de fotovoltaïsche cellen bovendien elektriciteit aan het paviljoen dankzij de dagelijkse productie van naar schatting 130 kWh(4) energie.

 

De Stopray beglazingen, onderdeel van AGC Glass Europe’s assortiment hoogrendementsproducten met magnetroncoating, houden een aangename temperatuur in de paviljoenen dankzij hun zonregulerende functies. Om die reden werd op het dak en in de gevel van het Belgische paviljoen 560 m2 Stopray Smart 51/33(5) geplaatst, terwijl de keuze voor de hele gevel van het Japanse paviljoen op Stopray LamiSmart 24(6) viel (1.100 m2).

 

Breed assortiment 
Het decoratieve glas van AGC Glass Europe bleek een populaire keuze voor de scheidingswanden in de paviljoenen. In het Belgische paviljoen kan de bezoeker in een ruimte met verscheidene Belgische specialiteiten culinaire demonstraties van bekroonde Belgische chefs bijwonen.

 

De hightech keuken bevat ruim 100 m2 scheidingswanden van blank AntiBacterialTM (Planibel AB) glas of wit lakglas (Lacobel AB). Deze gepatenteerde technologie, waarbij zilverionen zijn verspreid in de bovenste lagen van het glas, elimineert 99,9% van de bacteriën op het oppervlak – een cruciale eigenschap in ruimten waar dagelijks vers voedsel wordt bereid! In het Japanse paviljoen is wit hardbaar lakglas (Lacobel T Crisp White) gebruikt voor 150 m2 scheidingswanden.

 

Planibel Clearvision met zijn lage ijzergehalte verleent een zuivere, extra-blanke aanblik aan de majestueuze trap langs welke de bezoekers toegang krijgen tot het centrale gedeelte van het Belgische paviljoen, onder de in licht badende geodetische koepel. De balustrade van gebogen glas is geheel doorzichtig, en biedt een uitstekende lichttransmissie en kleurenweergave, terwijl de trap van gelaagd glas is voorzien van een opake witte PVB-film.

 

Voor de 850 m2 aan muren en balustrades in beide paviljoenen (keuken, VIP-lounges) werden drie uitermate decoratieve beglazingen gebruikt – Artlite Digital (een geëmailleerd, digitaal bedrukt glas), Planibel Clear (blank glas) en Planibel Linea Azzurra (glas met een licht blauwachtige tint).

 

Glas als medium voor informatieverstrekking…
In het Japanse paviljoen, dat in het teken staat van “Harmonious Diversity” (harmonie in diversiteit), worden de bezoekers uitgenodigd hun vijf zintuigen te testen in een expositie van de Japanse voedselcultuur, verdeeld over vijf ruimten. In dit paviljoen zijn twee producten gebruikt die ontworpen en gefabriceerd werden door Asahi Glass Company (het moederbedrijf van de AGC Group): infoverreTM en SunluxTM. Aan de hand van infoverreTM, een nieuw product bestaande uit een LCD-scherm op glas, werden mediatabellen gecreëerd.

 

Dit glas dient als informatiepunt en zal worden gebruikt om tekst en beelden op te projecteren, geheel in de avant-gardestijl van het paviljoen. SunluxTM, een glas dat de reflecterende eigenschappen van een spiegel combineert met de techniek van beeldprojectie door glas, zal worden gebruikt om beelden van landelijk Japan te tonen.

 

Noten

(1) Expo Milano 2015 loopt van 1 mei tot 31 oktober 2015 met als thema Voedsel voor de Planeet, Energie voor het Leven: www.expo2015.org.
(2) Building Integrated Photovoltaics: fotovoltaïsch systeem dat zowel de functie van energieproductie vervult als integraal deel uitmaakt van het gebouw zelf.
(3) Dit product, dat nog in ontwikkeling is, is een gezamenlijk ontwerp van AGC Glass Europe en Heliatek.
(4) De vereiste hoeveelheid om 15 individuele woningen van genoeg energie te voorzien.
(5) Met een lichttransmissiefactor van 51% en een zontoetredingsfactor van 33% biedt Stopray Smart 51/33 een hoge selectiviteit, gecombineerd met een thermische isolatiecoëfficiënt van 1.1 W/(m²K).
(6) LamiSmart 24 is een glas met magnetroncoating dat speciaal ontwikkeld is om te worden gebruikt in gelaagde beglazingen die geen dubbele beglazing vereisen.

 

Afbeelding
Het Belgische Paviljoen