Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
3 juni 2015

Filmpje – Daglichtanalyse Wilhelmina Kinderziekenhuis

De high care en intensive care afdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht zijn verouderd en toe aan een nieuwe inrichting. Ze worden samengevoegd tot de Eenheid Intensieve Zorg waarvoor de gehele vleugel verbouwd zal worden. Om de verbouwing beter uit te kunnen voeren is voor het WKZ een daglichtanalyse gedaan.

 

Vanuit de healing environment weten we dat daglicht, zonlicht en het daarmee gepaarde uitzicht bevorderlijk is voor de gezondheid van patiënten. In de huidige situatie liggen de patiënten aan de zuidzijde van de vleugel. Dat is gunstig omdat zonnige kamers bijdragen aan een spoedig herstel. Echter de patiënten liggen direct onder het raam. Vaak worden de gordijnen en zonwering gesloten om de patiënten  te beschermen tegen het binnenkomende zonlicht.

 

In het filmpje zie je een driedimensionaal model van de vleugel zonder inrichting. Er is te zien wanneer er daglicht beschikbaar is en hoe het zonlicht het gebouw betreedt op vier tijdstippen in het jaar. In het model kan heel nauwkeurig opgemeten worden hoe diep het zonlicht de ruimte invalt om zo uitspraak te kunnen doen over de ideale plaatsing van het bed ten opzichte van de gevel om te voorkomen dat de patiënt in het zonlicht ligt.

 

In dit gebouw dient het bed bijvoorbeeld aan de zuidzijde 2000mm van de gevel af te staan om gedurende het jaar in de meeste gevallen niet in het zonlicht te staan. Door ook rekening te houden met de positionering van het bed, kan de patiënt ook van het uitzicht genieten en zal het binnenkomende zonlicht minder storend zijn. Het gebruik van zonwering of gordijnen zal dan veel minder nodig zijn.

 

Op deze manier kan er ten opzichte van de huidige situatie veel beter gebruik worden gemaakt van het beschikbare daglicht en kan kunstlicht dienen als aanvulling daarop. En behalve dat het het herstel van de patiënten bevorderd, zal men de ruimte ook als prettiger ervaren.

 


Meer informatie – Lyanne Oosterhof