Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
30 september 2015
Betrokken donateurs

Filmpje: Deborah Burnett

Meer dan 18 miljoen Europeanen wonen in een huis met een slecht binnenklimaat. Door een tekort aan daglicht ontstaan er allerlei klachten die kunnen uitmonden in het ontstaan van diverse soorten kanker of een serieuze ontregeling van de biologische klok. Deborah Burnett scheen licht op deze zaak in een indrukwekkende presentatie tijdens het VELUX’s Symposium: “Daylight as a driver of change”. Burnett is interieur designer en presenteerde vroeger op de Amerikaanse televisie.

 

“Onze ogen zijn ontworpen om meer dan alleen te zien. Ze zijn ontworpen om licht te gebruiken. Licht doet iets als het binnenkomt via de huid, het ooglid of oog. Je kunt daglicht als een drug zien. We gebruiken licht om een respons in ons lichaam te krijgen.”

 

Burnett liet zien dat het circadiaanse systeem niet alleen de biologische klok regelt. Het systeem bestaat uit hartslag, bloeddruk, slaap, het heelt wonden, stuurt het immuunsysteem en de metabolische functies aan. “Alle cellen in het lichaam zijn verbonden aan het circadiaanse systeem en licht voedt dit systeem.”

 

Daglicht heeft dus een immense impact en dat wordt nog niet altijd zo herkend, meent Burnett. “Als mensen ontworpen zijn om daglicht te gebruiken dan heeft dat enorme gevolgen voor de manier waarop we onze maatschappij inrichten en hoe we onderzoek doen. Tijd dat er een protocol komt hoe om te gaan met daglicht.”