Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
15 december 2015
Betrokken donateurs

Filmpje – Station Arnhem

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Het station in Arnhem is eindelijk geopend. Meer dan vijftien jaar was het stationsgebied van de Gelderse hoofdstad een bouwplaats.

 

Met de opening is de transformatie van het stationsgebied afgerond. Sinds 1996 heeft UNStudio samen met Arup gewerkt aan de kenmerkende stedenbouwkundige, architectonische en technische concepten van het masterplan, de OV-terminal en ondergrondse parkeergarage.

 

De minimalisatie van overstaptijd en afstand tussen de verschillende vervoersmiddelen speelden een belangrijke rol in het ontwerp. De realisatie van deze vervoersmodi op een zeer klein grondoppervlak vormde een interessante uitdaging. Arup leverde een significante bijdrage aan de integratie van architectuur, constructie en licht, die ervoor zorgt dat de reizigers intuïtief en efficiënt naar de juiste plek geleid worden.

 

De terminal heeft twee ondergrondse verdiepingen met fietsenstalling, met daar bovenop verdiepingen die ruimte biedt aan een grote entreelobby, winkels, kantoren en servicegebieden en gangen die leiden naar de sporen, de bushalten, taxistandplaatsen en parkeerplaatsen.

 

De ‘twist’ en de ‘trompet’ zijn in gezamenlijkheid met zorg ontwikkelde constructief-architectonische oplossingen. Samen met UNStudio maakten Arup’s ontwerpers 3D-modellen van de complexe terminalvorm om de juiste constructieve en lichtberekeningen te kunnen maken.

 

Foto: Ronald Tilleman