Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
9 maart 2014

Focus op gezonde gebouwen

De DGBC heeft in navolging van de World Green Building Council gezonde gebouwen hoog op de duurzaamheidsagenda gezet.  In Nederland zal een werkgroep het licht zien om zich te buigen over de vraag: Wat levert een gezond gebouw op?

 

Organisaties beginnen meer en meer het belang in te zien van gezonde gebouwen. Dit is mede ingegeven door het feit dat gemiddeld 85 procent van de bedrijfskosten op gaat aan personeelskosten. Maar ook in de zorg zijn de voordelen significant. Zo hebben patiënten aan de zonkant van het gebouw 22 procent minder pijnstillers nodig.

 

Meten = weten

De Dutch Green Building Council in de persoon van Annemarie van Doorn gaat het onderwerp gezonde gebouwen oppakken. Van Doorn: “In een gezond gebouw nemen de leerprestaties met vijftien procent toe. De  productiviteit van de aanwezigen in een gebouw stijgt tot elf procent in een ruimte met een verbeterde ventilatie. En de productiviteit stijgt tot drieëntwintig procent in een ruimte met een verbeterd lichtontwerp.”

 

Met als logisch gevolg dat de werving en het behoud van personeel verbetert als je groen investeert. Van Doorn: “Een probleem hierbij is dat het lastig is om de gezondheid en de productiviteit in groene gebouwen te meten en in financiële waarde uit te drukken. Daar willen we wat aan gaan doen.”

 

Eerder lanceerde de WorldGBC dit project wereldwijd voor alle councils. De voordelen worden middels een gemeenschappelijke methodiek vastgelegd. En zo kunnen handvatten worden geboden om gebouwen gezonder te maken, zoals met daglichttoetreding en ventilatie. Dit kun je vervolgens weer gebruiken om investeringsbeslissingen te nemen. De statistieken moeten de markt in beweging brengen, aldus de WorldGBC.

 

DGBC-directeur Annemarie van Doorn is blij met het project van World Green Building Council en pakt dit meer dan graag op voor Nederland. Van Doorn: “Dit past helemaal bij onze focus voor de komende jaren. We zullen hetzelfde doel nastreven om ook in Nederland die beweging op gang te krijgen.”

 

Focus

De DGBC zal zich in toenemende mate gaan richten op gezondheid en comfort in gebouwen, scholen en woningen. Van Doorn wil kennis en inspiratie samenbrengen om de markt ervan te overtuigen dat investeren in groene gebouwen loont. Ze stelt voor een werkgroep te starten die zich buigt over de vraag: Wat levert een gezond gebouw op?

 

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd en best practices gedeeld. Van Doorn’s wens is om een Quick Scan Gezonde Gebouwen te realiseren en gezondheid stevig te verankeren binnen BREEAM.

 

Geinteresseerd In de werkgroep? Stuur een mail naar secretariaat@dgbc.nl

Tekst: Gerard Vos