Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
6 augustus 2014
Betrokken donateurs

Functionaliteit daglicht ingezet bij aanpak maatschappelijke problemen

De Meern, 5 augustus 2014. Bij de inzendingen voor de International VELUX Award 2014 voor architectuurstudenten valt naast de diversiteit van de projecten vooral de nieuwe maatschappelijke verantwoordelijkheid van de studenten op. In hun ontwerpen verbinden ze de functionaliteit van daglicht met doeleinden waarin licht normaal niet voorziet, zoals maatschappelijke discussies en politieke aspecten.

 

Het grote aantal projecten dat ook dit keer weer is ingezonden voor de International VELUX Award (IVA) bewijst de relevantie van de discussie over daglicht in de architectuur. Daglicht beïnvloedt alle aspecten van ons leven, van de stedelijke omgeving tot onze biologische klok en het metabolisme van cellen in ons lichaam. Bij de ingezonden projecten van dit jaar valt vooral de diversiteit en de nieuwe maatschappelijke verantwoordelijkheid van de studenten op. Die zijn steeds meer bezig de serieuze wereldproblematiek waarmee we vandaag de dag kampen, te identificeren en aan te pakken.

 

Daglicht en maatschappelijke discussie

“De manier waarop de studenten met daglicht omgaan werd dit jaar niet beperkt tot de esthetische kwaliteiten. Ze verbonden de functionaliteit van daglicht met doeleinden waarin licht normaal niet voorziet. Niet alleen gezondheid, uitzicht en comfort, maar ook het omgaan met uitdagende situaties, zoals maatschappelijke discussies en politieke aspecten werden verwerkt met licht,” vertelt Craig Dykers, founding partner van Snøhetta uit de Verenigde Staten en juryvoorzitter van de IVA 2014.”

 

De jury was overweldigd door het aantal, de diversiteit en de vindingrijkheid van de projecten die studenten uit de hele wereld hebben ingezonden. Er waren projecten bij met echt innemende ontwerpen die direct naar je hart gingen vanwege de manier waarop daglicht is verbonden met tijd en plaats.

 

Uitreiking in Semper Depot

Uit 802 inzendingen uit 54 landen heeft de jury inmiddels een eerste, tweede en derde prijs, twee speciale en zeven eervolle vermeldingen geselecteerd. Op 30 oktober zullen in het Semper Depot in Wenen de prijzen worden uitgereikt en het prijzengeld van 30.000 euro worden verdeeld onder de winnende deelnemers en hun docenten.

 

Meer informatie over de International VELUX Award is te vinden: