Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
21 januari 2016
Gerelateerde artikelen

Gevel Goeroe Marcel Bilow: “We staan aan de vooravond van een revolutie”

Marcel Bilow is een man met vele gezichten. Bekend van het Bucky Lab, als assistent professor aan de TU Delft, en partner bij Imagine Envelope. Bilow is altijd bezig om het gezicht van de gevels meer aanzien te geven. In het Daglichtcafé tijdens de beurs Gevel 2016 schuift hij aan bij de ronde tafel.

 

Noem het woord gevel en Marcel Bilow’s stem wordt hoger en hij gaat sneller praten. Zijn leven staat in het teken van gevels. Voor de Living Daylights vertelt hij graag waar we op het gebied van gevels heen gaan in de toekomst. Bilow: “Met 3D Printen zijn we nu enkele jaren verder sinds de grootschalige introductie. Maar als je het naar huizen printen vertaalt dan zie dat de kwaliteit doorgaans niet goed genoeg is. Als je een printer kan bedienen, ben je nog geen expert in productietechniek. Ik denk dat je de printer vooral in moet zetten om bepaalde bouwdelen goedkoper te maken, zoals ze in China doen. In Europa denken we vanuit onze bouwtraditie meer over vrije architectuur, maar vergeten we gemakshalve de kosten.”

 

Bilow noemt de Billy van Ikea als een mooi voorbeeld. “De Billy wordt sinds 1979 door boekenliefhebbers over de hele wereld gebruikt. De nieuwe Billy boekenkasten hebben minder zichtbare boorgaten, sterkere planken en meer mogelijkheden voor het plaatsen van deuren. Maar je betaalt maar € 29,95 per kast. Hoe doen ze dat? Simpel, de Billy wordt geheel door robots gemaakt. Er komt geen mens meer aan te pas.”

 

Je kunt dus met 3D-printers ook zo gaan denken, signaleert Bilow. “Je kunt de ambachten van vroeger terugbrengen en vertalen naar de 3D printer. Heel veel metseltechniek zijn verdwenen, maar is prima geschikt om iets mee te doen. Denk aan bepaalde vormstenen die een ronding maken voor het hoekwerk. Of denk aan een deurbel die je in steen integreert. De 3D printer is straks een aanvulling voor de industrie. Nu zien ze het nog teveel als een bedreiging.”

 

Bilow lacht als hem wordt gevraagd of dat het enige onderwerp is voor het Daglichtcafé. “Ik licht natuurlijk alleen een tipje van de sluiter op. Ik wil de circulaire gevel laten zien, het belang van daglicht, en nieuwe materialen die eraan komen. Niet iedereen is zich er van bewust, maar we staan aan de vooravond van een revolutie.”

 

Aanmelden Daglichtcafé redactie@livingdaylights.nl

 

Meer info: Reimagining the Envelope

 

Tekst: Gerard Vos