Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
30 september 2014

House of Tomorrow Today

De energieleverende woning in Sterksel van Karin en Jos Lichtenberg toont een volmaakt technisch ontwerp waarbij het comfort voor de gebruiker centraal staat met veel aandacht voor daglichttoepassingen.  

 

Het is een nog niet eerder vertoonde combinatie. Het House of Tomorrow Today in Sterksel van Karin en Jos Lichtenberg is gebouwd volgens de principes van Active House en Slimbouwen. Bijkomstig voordeel: het huis levert energie op. Lichtenberg is nog op zoek naar een goede elektrische auto, maar zeker is dat hij zo’n 25.000 kilometer per jaar van het huis krijgt.

 

Slimbouwen
Jos Lichtenberg is verbonden aan de TU Eindhoven, Slimbouwen en Inno Experts en is een echte bouwinnovator. Lichtenberg: “Toen mijn vrouw en ik besloten zelf onze woning te gaan bouwen was ik het als voorzitter van de stichting Slimbouwen natuurlijk aan mijn stand verplicht Slimbouwen als uitgangspunt te kiezen. Met Slimbouwen ga je uit van een integraal proces. Dat hebben we opgeknipt in vier onderdelen: casco, schil, installaties en afbouw.”

 

Het leidend principe van Slimbouwen is om de leidingen te scheiden van de bouwkundige delen. Zo kun je veel efficiënter bouwen en tevens flexibeler indelingen maken en mogelijke aanpassingen in de toekomst gemakkelijker realiseren. Dan is er niet allerlei breekwerk nodig, vertelt Lichtenberg.

 

“Ik noem het de leidingknoop. In presentaties laat ik altijd een plaatje zien van een vloer die vol ligt met kabels en bedradingen. Even later wordt er beton gestort. Beton is het meest flexibele materiaal totdat het droog is, zeg ik altijd maar. Op het moment dat je gaat storten dan is het definitief. Als leidingen of draden kapot gaan of als je leidingen wilt verleggen, moet je gaan breken en heb je een serieus probleem. Dat is toch veel te primitief?”

 

Dat werkt met Slimbouwen dan ook anders. Je werkt met dubbelschalige vloeren en wanden (waarvan een deel los) met daarin holle ruimtes waardoor de kabels en buizen worden aangelegd. Lichtenberg: “Ten opzichte van 1965 gebruiken we tegenwoordig in een huishouden gemiddeld 5 keer zoveel installaties en leidingen. En die vraag zal alleen maar toenemen. Zaak dus om met toekomstige veranderingen in de woning rekening te gaan houden.” Bijkomstig voordeel: deze benadering is lean en zorgt voor een lichter casco.

 

Active House
Lichtenberg vertelt gepassioneerd hoe hij een aantal jaren geleden het Home for Life project bezocht in Denemarken. Dit is een van de demonstratieprojecten van de Velux Groep. Zij hebben de Active House visie bedacht en hier actief mee geëxperimenteerd.

 

Lichtenberg: “Ik was oprecht geëmotioneerd toen ik het project in Denemarken zag. Ik  had een awareness moment. Ik realiseerde me dat we in de bouw op een verkeerde manier bezig zijn door de gebruiker niet centraal te stellen. Het lijkt een open deur, maar we trappen er als techneuten altijd weer massaal in. Een van mijn eerste projecten waar ik in 1976 bij betrokken was, was de bouw van een Zero-Energy-House op de campus van de Technische Universiteit in Denemarken. Echt een door de techneutenbril gezien, fantastisch project, je moest er alleen niet in wonen…”

 

Lichtenberg: “Met Active House staat de eindgebruiker echt centraal. Karen en ik wilden een woning met een hoogwaardig comfort met veel frisse lucht en daglicht. Het dak heeft  Triple glazing en in de gevel zit HR++-glas. Met de Velux dakramen hebben we gekozen voor maximale daglichttoetreding. De dakramen sluiten automatisch als het begint te regenen.”

 

HoTT heeft een dynamische schil. Lichtenberg: “Sensoren monitoren de binnen- en buitenkant van de woning. Als het nodig is openen ramen geleidelijk en traploos als de hoeveelheid CO2 in de kamer of de vochtigheidsgraad in de wasruimte te hoog oploopt. Alle door sensoren aangestuurde systemen zijn door ons zelf te beheersen en handmatig bij te stellen.”

 

Marthijn Reekers van Velux was mede betrokken bij het daglichtontwerp. Reekers: “Wat ik erg geslaagd vind in het ontwerp is dat de hoeveelheid licht overal ongeveer gelijk is. Dit zorgt voor een rustige sfeer.”

 

Lichtenberg: “Eigenlijk vind ik de badkamer de mooiste ruimte van het hele pand. Het is ’s ochtends fantastisch om te zien hoe het licht in die ruimte valt. Het geeft je gewoon een vakantiegevoel. En dat is helemaal niet verkeerd want in dit pand gaat Karin ook een Bed and Breakfast runnen.”

 

Meer informatie:
 Slim bouwen   
–  Actief Bouwen
–  Duurzame Projecten Velux    
–  Active House   

 

Auteur: Gerard Vos