Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
17 maart 2015

Houten diamant wint de Reynaers Projectprijs  

Het Dune House op Terschelling heeft de Reynaers Projectprijs 2014 gewonnen. In deze villa gelegen in de duinen, een ontwerp van Marc Koehler Architects, speelde daglichttoetreding een belangrijke rol.

 

Architect Marc Koehler omschrijft Dune House als een loft die half verzonken ligt in de duinen, uitkijkt over zee. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap.

 

Koehler: “In dit ontwerp hebben we het natuurlijk landschap willen respecteren en integreren. Het dak en de gevel hebben dezelfde houten uitstraling gekregen die aansluit bij de kleuren van het duinlandschap. Dune House is een houten diamant.”

 

De route in het huis sluit aan bij de wandeling rond het huis. “Het is net alsof je een duinwandeling maakt. Door het op verschillende niveaus situeren van het woonprogramma, ontstaan verschillende zichtlijnen en ruimtes, net als in de duinen”, aldus Koehler.

 

Aluminium tussen het hout

Tussen al het hout is de toepassing van aluminium in de gevel opmerkelijk te noemen. Koehler noemt het grote, schuine raam als een van de meest opvallende elementen van het project. Hiervoor is gebruik gemaakt van het aluminium vliesgevelsysteem CW 50-OW van Reynaers.

 

Dit systeem combineert een ranke aluminium kliklijst aan de buitenzijde, met een houten binnenzijde. Huijberts Gevelbouw uit Opmeer was als gevelbouwer betrokken bij de realisatie van de aluminium gevelelementen.

 

Daglicht steeds belangrijker

De vakjury beoordeelde alle 59 inzendingen voor de prijs en signaleerde daarbij enkele opvallende zaken zoals het feit dat daglicht bij particuliere woningen een steeds belangrijkere rol speelt. Volgens de jury verstaat goede architectuur de kunst om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten en een aantrekkelijk klimaat te creëren.

Teveel daglicht is niet goed, maar (subtiele) lichtinval vanuit verschillende richtingen geeft ruimten een extra dimensie. De jury is enthousiast over de uitwerking hiervan bij de genomineerde projecten: met raampartijen op ongebruikelijke plaatsen in de gevel en een structurele zonwering op de meest bezonde gevels wordt het daglicht gedoseerd.

 

Dune House toont ook de kracht van daglicht in het interieur. Hier bepalen het dagelijks veranderend licht en de seizoenen voor een belangrijk deel het gebruik van de woning. De bewoners kunnen met het daglicht wonen en werken, of juist op zoek gaan naar beschutting.

 

Uit het juryrapport

De jury omschreef Dune House als volgt:

“Dune House op Terschelling is in alle opzichten een uniek project. Hier hebben architect en opdrachtgever elkaar én de betrokken bouwpartners uitgedaagd tot hoogstaand maatwerk. De raampartijen zijn groot, grillig gevormd en tegelijkertijd zeer solide: dat is ook wel nodig in een omgeving met veel zand, water en wind. De kleurstelling van de materialen in de gevel is zorgvuldig afgestemd. In het interieur speelt de daglichttoetreding een belangrijke rol in de routing en het gebruik van de verschillende ruimten.”

 

Prijs

Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnaar van de 17e Reynaers Projectprijs ontvangt 2.500,- euro en mag een zelfde bedrag besteden aan een goed architectuur-doel.

 

Meer informatie Reynaers