Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
2 juli 2015
Gerelateerde artikelen

Hollands licht van Daan Roosegaarde

Na het Rainbouw Stadion en het Van Gogh-fietspad gaat Daan Roosegaarde nu het zeventiende eeuwse hollandse licht terugbrengen in Nederland.

 

In opdracht van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, maakt ontwerper Daan Roosegaarde een uniek ontwerp genaamd Icoon Afsluitdijk. Hiermee recreëert van Roosegaarde het zeventiende eeuwse Hollands Licht.

 

Het project moet een nieuwe ervaring geven aan de 32 km lange, iconische dijk die de komende jaren wordt versterkt. Roosegaarde: ‘Doel is niet om nog meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie; een unieke koppeling te maken tussen mens en landschap als internationaal icoon.’

 

In Icoon Afsluitdijk zullen elementen, geïnspireerd op het Smart Highway project, maar ook nieuwe concepten aan bod komen. De komende maanden geeft Roosegaarde samen met zijn team van ontwerpers verdere invulling aan het project. In 2015 volgt een uitgebreide presentatie aan het Rijk en de betrokken provincies en gemeenten. Bij een positief besluit over deze plannen wordt in 2016, 100 jaar na de Zuiderzeevloed, gestart met de realisatie van het ontwerp Icoon Afsluitdijk.

 

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde (1979) staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Interactie, technologische innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als techno-poëzie.

 

Daan Roosegaarde is onderscheiden als Talent van het Jaar door Kunstweek en staat in de top 5 van meest duurzame Nederlandse leiders.

 

Met dank aan Studio Roosegaarde voor de afbeelding.