Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
16 november 2015

Inschrijving VELUX Award geopend

De VELUX Groep lanceert de International VELUX Award 2016 om architectuurstudenten uit de hele wereld te inspireren om met daglicht te werken in hun ontwerpen. Studenten hebben tot 1 april 2016 de tijd om zich in te schrijven om deel te kunnen nemen.

 

De International VELUX Award 2016 wil architectuurstudenten aanmoedigen en uitdagen om de rol van daglicht in architectuur te verkennen. “We willen daglicht de eer geven die het verdient en de rol van daglicht in gebouwontwerpen stimuleren,” vertelt Per Arnold Andersen, hoofd van de International VELUX Award.

“Al eeuwenlang is daglicht de belangrijkste bron van interieurverlichting en architecten zijn hier altijd in geïnteresseerd en door gefascineerd geweest. Toch is daglicht een lastige discipline om te benaderen, begrijpen en beheersen,” legt hij verder uit.

 

Light of Tomorrow

Het globale thema van de International VELUX Award is Light of Tomorrow. De Award wil architectuurstudenten na laten denken over hoe zonlicht en daglicht gebruikt kunnen worden als de belangrijkste bronnen van energie en licht. En hoe ze gezondheid en welzijn van mensen die in gebouwen wonen en werken kunnen waarborgen. Een cruciale uitdaging is hoe bestaande gebouwen aangepast kunnen worden, met het strategisch gebruik van daglicht als belangrijkste drijfveer voor verandering.

 

Binnen Daylight in Architecture moeten projecten zich concentreren op één van de twee thema’s: Daylight in Buildings; projecten die toepasbare principes laten zien omtrent daglicht en zonlicht in gebouwen of Daylight Investigations; projecten die factoren onderzoeken als de fysieke eigenschappen van licht, nieuwe materialen of daglicht voor gezondheid en welzijn.

 

Regionale prijzen en hoofdprijzen

De Award is een competitie met open ideeën en wordt wereldwijd georganiseerd in twee rondes. In de eerste ronde worden regionale prijzen uitgereikt aan projecten uit West-Europa, Oost-Europa en het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië en Afrika. Tijdens de grote finale worden de hoofdprijzen uitgereikt aan de wereldwijde winnaars.

 

Alle prijzen worden uitgereikt in beiden categorieën: Daylight in Buildings en Daylight Investigations. De jury mag nu ook prijzen uitreiken aan de beste projecten die zijn gerealiseerd met VELUX producten, maar studenten zijn niet verplicht om met VELUX producten te werken.

 

De inschrijving voor de International VELUX Award 2016 for Students of Architecture is vanaf 11 november 2015 geopend. Studenten dienen zich voor 1 april 2016 in te schrijven om mee te kunnen doen. Instructies met betrekking tot de Award en verdere informatie over de inschrijving zijn te vinden op iva.velux.com.