Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
9 mei 2016

Inspiratieproject II Daylight Awards

De Daylight Awards 2016 zijn in volle gang. Ter inspiratie tonen we wekelijks enkele projecten. Dit keer een genomineerde voor de Daylight Awards 2012 in de categorie Utiliteit. Het TNT Centre in Hoofddorp.

 

Het ontwerp van het TNT Centre kenmerkt zich door duurzaamheid, transparantie en connectiviteit. Bouwwerk en interieur bieden daadwerkelijk meerwaarde voor de belangrijkste personen uit het project: de gebruikers.

 

Het gebouw bestaat uit twee langwerpige parallelle hoofdvolumes van elk zes verdiepingen hoog. De

‘achterzijde’ van het gebouw is gericht op een ecologische waterzone, met een wandelroute aan de Geniedijk.

 

Deze dijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De open ‘voorzijde’ met entree is gericht op het toekomstige ontwikkelingsgebied Beukenhorst-Zuid. Tussen de twee volumes bevindt zich het atrium dat door zijn oriëntatie in het bouwvolume een gezonde, frisse en natuurlijk verlichte werkplek voor elke medewerker mogelijk maakt.

 

Bovendien biedt het atrium de medewerkers een prachtig uitzicht over de natuurlijke omgeving. Atrium en entree zijn sterk met elkaar verbonden, waarbij de trapsgewijze terrassen de gebruikers uitnodigen om te voet naar de verdiepingen te gaan en elkaar op de overlegverdieping te ontmoeten (minder liftgebruik). Duurzaam, transparant en inspirerend. Door een optimale noord-zuid- oriëntatie te creëren, valt veel daglicht het gebouw binnen.

 

De noordgevel is geheel van (gerecycled) glas, de zuidgevel is half dicht om te voorkomen dat het te warm wordt. Een atrium zorgt er bovendien voor dat de werkvertrekken ook van binnenuit daglicht krijgen. Dat scheelt niet alleen energie, het verhoogt eveneens de kwaliteit van de werkplekken. Het bevordert de gezondheid en de prestaties van de gebruikers van het gebouw. Bij daglicht voelen mensen zich prettiger. Het uitzicht over het park en de dijk en de weggewerkte parkeergarage dragen daaraan bij.

 

Deze ‘slimme zonwering’, de Chameleon Skin, is een gevel van gerecycled aluminium die zich met lamellen aanpast aan de zon. De slimme zonwering houdt de warmte van de zon buiten, waardoor minder koeling is vereist en het daglicht de kans krijgt diep naar binnen te vallen, zodat ook minder kunstlicht nodig is.

Het gebruik van kunstlicht wordt gekoppeld aan de hoeveelheid daglicht en aanwezigheid van mensen. Slimme zonwering draagt zo bij aan het menselijk welbevinden en aan de reductie van het energieverbruik. De ‘modules’ in het gebouw zijn precies zo breed dat de vloeren ze in een keer kunnen overspannen. Dat zorgt voor felxibiliteit bij de indeling en spaart beton uit voor balken en kolommen.

 

Doordat er gebruik van interne dragende kolommen of muren overbodig is geworden kan het daglicht bovendien nog verder de werkvloer binnendringen.

 

TNT Centre, Hoofddorp

Type gebouw: Kantoor, nieuwbouw

Oplevering: Februari 2011

Bureau: Paul de Ruiter Architecten, OVG

projectontwikkeling & Triodosbank

Architect: Paul de Ruiter

Fotografie: Alexander van Berge, Bowie Verschuuren,

Pieter Kers Barbara Burg, Oliver Schuh