Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
24 mei 2016

Inspiratieproject IV Daylight Awards

De Daylight Awards 2016 zijn in volle gang. Ter inspiratie tonen we wekelijks enkele projecten. Dit keer een genomineerde voor de Daylight Awards 2012 in de categorie Woningbouw. De Dutch Mountain in Huizen.

 

In dit project zit een fantaschtische tegenstelling: aan de ene kant ligt het opgesloten in een kunstmatige berg, aan de andere kant is er met spannende perforaties een enorme kwaliteit aan de binnenruimte gegeven: grotachtige ruimtes, strijklicht, etc.

 

De halfondergrondse woning gaat op in het landschap van het Goois Natuurreservaat. De grote glaspui aan de zuidzijde laat de warmte binnen die in het beton wordt opgeslagen.

 

In de zomer koelt de aarde de woning natuurlijk. Een houten luifel reguleert de zoninval en vormt de enige zichtbare architectuur aan de buitenzijde. De open draagstructuur is met een licht inbouwpakket aan kamers ingevuld. Het huis is flexibel en kan zo meegroeien met de bewoners. Het concept van een huis in een berg was het startpunt, hierna was het aan de ontwerpers om binnen deze uitdaging zo groot mogelijke kwaliteit te halen in een halfondergrondse ruimte.

 

Sterker nog, door het gebruik van de perforaties is juist het idee van een berg versterkt. Het ligt in een berg, maar heeft enorme hoeveelheden daglicht. Zelfs in de onderste ruimtes is door middel van een ‘lichtschoorsteen’ licht naar de onderste grotkamer gebracht.

 

Type gebouw: Woningbouw

Oplevering: Januari 2012

Bureau: denieuwegeneratie

Architect: denieuwegeneratie