Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
30 november 2015

Jan Schoonhoven – De Vermeer van de twintigste eeuw

Het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof Delft presenteren tot en met 14 februari 2016 de tentoonstellingen ‘De werkelijkheid van Jan Schoonhoven’ en ‘Kijk, Jan Schoonhoven’.

 

De tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven is het eerste omvangrijke overzicht in Nederland van het werk van Jan Schoonhoven in 20 jaar. Met zijn tekeningen en abstracte witte reliëfs heeft hij een volstrekt uniek oeuvre vervaardigd.

 

Jan Schoonhoven: de Vermeer van de twintigste eeuw
Jan Schoonhoven (1914-1994) ontwikkelde vanaf het einde van de jaren vijftig met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf een volstrekt eigen artistieke vormentaal. Als lid van invloedrijke bewegingen als de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Schoonhoven ‘speelt’ met licht, net als die andere beroemde Delftse schilder, Johannes Vermeer (1632-1675), dat deed.

 

‘Ik kan niet buiten Delft’
Schoonhoven heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. ‘Ik kan niet buiten Delft’, zei hij ooit in een interview. Zijn werk is gestoeld op de architectuur van de stad, op de stille atmosfeer in de middeleeuwse kerken, op de grote lijnen en de kleine details die hem op zijn dagelijkse wandelingen opvielen.

 

In zijn witte reliëfs zuivert Schoonhoven het fotogenieke Delft van alle ruis en boort hij de kern van Delfts schoonheid aan. Op de tentoonstelling zijn foto’s van onopvallende details uit het Delftse straatbeeld te zien – een stoep van natuursteen, een ijzeren paaltje en een historisch hekje – die voor hem een belangrijke inspiratiebron vormden. De bezoeker ervaart op de tentoonstelling en in een route door de stad hoe Schoonhoven op meesterlijke wijze de ritmiek van de stad verwerkte in zijn werk.

 

Licht en schaduw

De expositie in Delft gaat ook in op de manier waarop Schoonhoven licht en schaduw vertaalde in zijn werk. In een high tech gestuurde lichtsimulatie, speciaal voor de expositie ontwikkeld door de TU Delft, kan de bezoeker ervaren wat het effect van licht en schaduw op het werk van Schoonhoven is geweest en hoe kleine wijzigingen grote invloed kunnen hebben op de waarneming.

 

Meer informatie

–  Kijk, Jan Schoonhoven

–  De werkelijkheid van Jan Schoonhoven