Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
20 maart 2015

Kinderen hebben vitamine D tekort

Een op de drie kinderen in Nederland heeft een tekort heeft aan vitamine D. Dat blijkt uit cijfers van het Erasmus MC in Rotterdam dat onderzoek deed onder 4000 kinderen van zes jaar.

 

In het AD is te lezen dat zeker 6 procent van de kinderen een ernstig tekort aan Vitamine D heeft. Onder niet-westerse kinderen loopt dit zelfs op tot 20 procent. Waarschijnlijk heeft dit verschil te maken met de huidskleur, omdat vanwege meer pigment in de huid minder snel vitamine D wordt aangemaakt. Daarnaast kan de leefstijl een rol spelen zoals ongezond eten of tv-kijken in plaats van buiten spelen.

 

Onderzoeker Trudy Voortman: “Kinderen met voldoende vitamine D waarden keken minder televisie, hadden een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, speelden meer buiten en fietsten vaker naar school dan kinderen met een vitamine D-tekort.”

 

Zonlicht
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Tweederde van de benodigde hoeveelheid vitamine D word hierdoor aangemaakt. Iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten tussen elf en drie uur is dan ook aan aanrader. Het liefst met je handen en je hoofd onbedekt.

 

In Nederland wordt geadviseerd kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven, maar het blijkt dat minder dan helft van de kinderen supplementen krijgt op eenjarige leeftijd. “We hadden niet verwacht dat zo veel kinderen een tekort zouden hebben”, aldus onderzoeker Trudy Voortman.

 

Zie ook: Tekort vitamine D vergroot kans op aanval MS