Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
21 juni 2014
Betrokken donateurs

De langste = gezondste dag van het jaar

Op het noordelijk halfrond is 21 juni de langste dag van het jaar, maar door het sterke verband tussen daglicht en gezondheid zou het ook heel goed als de gezondste dag van het jaar kunnen worden beschouwd.

 

Daglicht is belangrijk omdat het onze gezondheid zowel fysiek als emotioneel beïnvloed. Langere dagen met meer daglichturen zorgen ervoor dat mensen positiever gestemd zijn en verbeteren onze productiviteit en efficiëntie.

 

Volgens de World Health Organization zijn naar schatting 10 tot 50% van de Europese woningen (afhankelijk van het land) te vochtig. Teveel vocht maakt een huis benauwd en zorgt voor een bedompte geur, vaak veroorzaakt door een gebrek aan natuurlijke ventilatie en onvoldoende daglicht. Hierdoor ontstaat een risico op vocht gerelateerde ziekten zoals astma, allergieën, hoesten en een piepende ademhaling.

 

Volgens Per Arnold Andersen, hoofd van het Knowledge Centre for Daylight, Indoor Climate and Energy van de Velux Groep, versterkt een blootstelling aan meer daglicht en frisse lucht ons immuunsysteem en maakt het ons minder gevoelig voor ziektes.

 

“Daglicht en frisse lucht zorgen niet alleen voor een comfortabel huis, maar beïnvloeden ook onze geest op een positieve manier en helpen bijvoorbeeld depressies voorkomen. Daarnaast hebben daglicht en frisse lucht een positief effect op ons persoonlijke energieniveau en onze concentratie en maakt het bacteriën en ziektekiemen moeilijker om te overleven”.

 

Het hele jaar voldoende daglicht en frisse lucht

Er verschillende manieren om onze algemene gezondheid te bevorderen wanneer de dagen straks weer korter worden en het griepseizoen traditioneel begint. Eén van de oorzaken dat we vatbaarder zijn in het zogenaamde griepseizoen, is dat we het grootste deel van de winter doorbrengen in gebouwen.

 

Nuttige tips om te zorgen voor meer daglicht en frisse lucht in huis*

  1. Lucht het huis meerdere keren per dag door 5 tot 10 minuten door verschillende ramen tegen elkaar open te zetten. Door deze effectieve manier van ventileren verandert de binnenlucht zonder dat de kamer koud wordt.
  2. Open tijdens dit luchten ook een dakraam op zolder om een schoorsteeneffect te creëren. Vochtige, warme lucht trekt hierdoor vanuit het hele huis naar boven, en verdwijnt snel via het dakraam naar buiten.
  3. Hang kleding zoveel mogelijk buiten te drogen en vergeet niet te ventileren tijdens het koken om vochtige lucht in huis zoveel mogelijk te voorkomen.
  4. Zorg voor genoeg daglicht in huis, vooral in belangrijke activiteit zones: werkplek, eettafel, speelplek van de kinderen. Door de hellende ligging in het dak leveren dakramen hierbij de meeste daglichttoetreding op.
  5. Open overdag uw gordijnen om daglicht binnen te laten. In de winter kan dit naast een prettigere woonomgeving tevens zorgen voor energiebesparing. Daglicht zorgt namelijk ook voor meer warmte in huis, waardoor minder elektrische verwarming nodig is.

 

* Bron: Velux Knowledge Centre for daylight, energy and indoor climate.