Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
29 augustus 2016

Lichtbril levert bijdrage aan Olympische medailles

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is een nieuw wapen ingezet om de negatieve gevolgen van jetlag te verminderen. Het betreft een lichtbril waarmee het slaap-waak ritme op een efficiënte wijze kan worden beïnvloed.

 

Bij jetlag is het slaap-waak ritme verstoord met vermoeidheid, slaapproblemen en een verminderde prestatie als gevolg. Bij deze spelen is de lichtbril ook ingezet om het presteren op ongebruikelijke tijden, zoals in de late avond, te ondersteunen.

 

Atleten zoals Sanne Wevers, Ferry Weertman, Anicka van Emden en Daphne Schippers hebben allen gebruik gemaakt van de App gestuurde lichtbril. Ook de Australische en Belgische zwemteams, triatleten, wielrenners, judoka’s en enkele atleten uit Engeland en de Verenigde Staten hebben de lichtbril ingezet in hun poging om zonder vermoeidheid aan de Spelen te kunnen deelnemen.

 

Medailles
De lichtbril heeft bijgedragen aan 6 Gouden, 6 Zilveren en 6 Bronzen medailles. Daarnaast zijn meerdere nationale en persoonlijke records mede dankzij de lichtbril verbeterd. Zowel atleten als trainers hebben aangegeven zeer tevreden te zijn over de Propeaq lichtbril en de begeleiding door de experts en ontwikkelaars daarvan.

 

Werking

De nieuw ontwikkelde lichtbril uit Nederland wordt gestuurd door een App op de smartphone. Het apparaat ziet eruit als een gewone zonnebril en is voorzien van blauwe Led’s die de aanmaak van het nachthormoon melatonine onderdrukken. Door het op de juiste tijd inzetten van zowel licht en als van duisternis onder andere met behulp van de bijgeleverde rode glazen, wordt de atleet voorafgaande aan de reis in het slaap/waak ritme van de plaats van bestemming gebracht.

 

Op deze wijze wordt slaperigheid en vermoeidheid teruggedrongen en kostbare trainingstijd op de plaats van bestemming gewonnen. Ook is de lichtbril gebruikt om het slaap/ waak ritme naar een later moment van de dag te verschuiven. Dit was van toepassing bij de prestaties in de late avond zoals zwemmen en atletiek maar ook bij het open-water zwemmen in de ochtend.

 

Dagelijks leven

Naast topsport kent de lichtbril ook toepassingen in het dagelijkse leven. Frequent flyers, piloten en air crew kunnen gebruik maken van de lichtbril tijdens het reizen naar verre bestemmingen en ook werknemers in ploegen- en nachtdienst zijn gebaat met het geheel of gedeeltelijk verschuiven van het slaap/waak ritme. Dit heeft invloed op werkprestaties maar ook op veiligheid en efficiëntie door een betere concentratie en alertheid. Ook mensen met winterblues kunnen de lichtbril gebruiken voor meer energie en een beter slaap-waak ritme.

 

Meer informatie over de lichtbril

 

Foto: Ferry Weertman open water zwemmen, Goud