Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
16 juli 2014

Lichtstad Eindhoven

Eindhoven als Lichtstad blijft zijn naam eer aan doen en wordt gezien voorloper in Europa op het gebied van slimme verlichting. Zo blijkt uit onder meer het Rapport “Lighting the Cities” (Europese Commissie). De stad wil deze positie graag verder uitbouwen, met name als het gaat om openbare verlichting. Enkele toepassingen zijn al in meer of mindere mate in ontwikkeling. Zo loopt in het uitgaansgebied Stratumseind een experiment om te bekijken welk positief effect licht kan hebben op het gedrag en de stemming van bezoekers.

 

De gemeente Eindhoven is bovendien op zoek naar een partner die de komende jaren de stad als proeftuin wil inzetten voor de ontwikkeling van slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte. Daarvoor is de gemeente een Europese aanbesteding gestart in de vorm van een concurrentiegerichte dialoog. De gemeente heeft vier kandidaten geselecteerd voor deelname aan de dialoogronden, waaronder drie consortia: Hoeflake Infratechniek B.V./Grontmij Nederland, Philips Nederland B.V./Heijmans Wegen B.V., Vialis B.V./KPN B.V., en ZIUT B.V. De komende periode gaat de gemeente in gesprek met deze partijen. Het streven is om de winnende marktpartij medio 2015 te laten starten met de proeftuinaanpak.

 

De aanbesteding komt voort uit de bestuurlijk vastgestelde ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’. Daarbij heeft de gemeente een duidelijke ambitie voor ogen: verlichting in de openbare ruimte op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. In 2013 organiseerde de gemeente al een marktconsultatie voor geïnteresseerde marktpartijen.

 

Bron: Website gemeente Eindhoven