Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
1 november 2016
Betrokken donateurs

36% meer daglicht dankzij de juiste isolatie

Uit onderzoek van Kingspan Insulation blijkt dat er met een op de juiste wijze geïsoleerde gevel kan, afhankelijk van de gekozen gevelopbouw en -indeling, in ruimtes tot wel 36,8 procent meer daglicht binnenkomen.

 

Daglicht doet veel. Misschien wel meer dan we denken. Het stimuleert de aanmaak van vitamines en zorgt voor een fit en goed gevoel. De juiste mate van daglicht gedurende de dag zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. En ook ons eetpatroon en onze lichaamstemperatuur, stemming en leerprestaties worden (indirect) beïnvloed door de mate waarin we blootgesteld worden aan natuurlijk licht.

 

Gezien de grote hoeveelheid tijd die we op de werkvloer doorbrengen, is juist daar de invloed van daglicht cruciaal. Werkgevers zijn dan ook verplicht om te zorgen voor goede verlichting op het werk. Dat kunnen ze invullen door werkplekken dichtbij ramen te plaatsen, werknemers te stimuleren pauzes buiten de deur door te brengen, en door gebruik te maken van daglicht- of dynamische lichtsystemen om zonlicht zo goed mogelijk na te bootsen.

 

Goed bedoeld, maar niet de meest ultieme oplossing, zo stelt André te Bogt, Senior Technical Service Consultant bij Kingspan Insulation. De producent van innovatieve, hoogwaardige isolatiematerialen deed recent onderzoek naar de hoeveelheid daglicht in gebouwen in relatie tot het gebruikte isolatiemateriaal. Wat blijkt? Met een op de juiste wijze geïsoleerde gevel kan in ruimtes tot wel 36 procent meer daglicht binnenkomen, afhankelijk van de gekozen gevelopbouw en -indeling.

 

Daglichttoetreding bij traditionele isolatiematerialen en Kooltherm-vliesgevelplaten
De invloed van verschillende soorten isolatiemateriaal op de verbetering van de gemiddelde daglichtfactor in een kamer – daar ging het onderzoek over. Te Bogt ligt een bekende grootheid om de mate van daglicht in ruimten inzichtelijk te maken, toe: “De gemiddelde daglichtfactor wordt onder andere gehanteerd in de BREEAM-methodiek die de duurzaamheid van gebouwen meet en beoordeelt. Om de invloed van isolatiemateriaal op daglichttoetreding te meten, vergeleken we in ons onderzoek ruimtes geïsoleerd met traditionele gevelisolatie, en ruimtes voorzien van onze eigen Kooltherm-vliesgevelplaten.

 

Soorten gevelindelingen en -constructies
Doordat de gemiddelde daglichtfactor onder andere beïnvloed wordt door de vorm en afmetingen van daglichtopeningen, zijn in het onderzoek verschillende soorten gevelindelingen en -constructies meegenomen. “Het onderzoek richtte zich op vier gevelindelingen met verschillende ramen en raamafmetingen. Daarnaast keken we naar negen soorten gevelconstructies die verschillen in het toegepaste isolatiemateriaal en de nagestreefde U-waarde, oftewel warmtedoorgangscoëfficiënt.”

 

36,8 procent meer daglicht
Het onderzoek werpt nieuw licht op de invloed van isolatiemateriaal op daglichttoetreding. Zo blijkt dat de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor groter is naarmate de U-waarde van gevelisolatie daalt – en dus de R-waarde stijgt. Ook blijkt de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor toe te nemen bij hoge, smalle ramen. “We praten hier echt over significante verschillen, veroorzaakt door de dikte van het isolatiemateriaal. Onze Kooltherm-vliesgevelplaten zijn een stuk dunner dan traditionele materialen, wat resulteert in minder schaduwvorming en meer daglicht.”

 

In het geval van een gevel met meerdere smalle ramen en een U-waarde van 0,10 W/m2.K, biedt traditionele isolatie bijvoorbeeld een gemiddelde daglichtfactor van 1,687 procent, vertelt Te Bogt. “Dit in vergelijking met onze Koolthermvliesgevelplaten met een gemiddelde daglichtfactor van 2,307 procent. Dat is een relatieve toename van 36,8 procent. Wij geloven dan ook dat de juiste gevelisolatie bij nieuwbouw en renovatie een wereld van verschil kan maken in daglichttoetreding én de gezondheid van werknemers.”

 

Over het onderzoek
Het onderzoek naar daglichttoetreding werd uitgevoerd in opdracht van Kingspan Insulation B.V. in Winterswijk, onderdeel van de Kingspan Group. Het rekenkundig onderzoek richt zich op de verbetering van de gemiddelde daglichtfactor in een kamer door toepassing van diverse soorten isolatiematerialen. De berekeningen zijn gebaseerd op bouwkundige details en thermische berekeningen, verstrekt door Kingspan Insulation B.V. In het onderzoek werden verschillende soorten gevelindelingen meegenomen, omdat vorm en afmetingen van daglichtopeningen de gemiddelde daglichtfactor mede kunnen beïnvloeden.

 

Gemiddelde daglichtfactor: wat is dat nu precies?
De gemiddelde daglichtfactor is als volgt te definiëren: “De verhouding van de gemiddelde horizontale verlichtingssterkte Ei in lux (ten gevolge van daglicht) op een werkvlak in de ruimte en de gelijktijdig – in het open veld – optredende horizontale verlichtingssterkte Ee buiten op een horizontaal vlak, uitgaande van een bewolkte hemelkoepel (overcast sky – Commission Internationale de l’Eclairage).”

 

Meer informatie en onderzoek opvragen