Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
6 april 2017

Meerwaarde van zonwering nog altijd onderbelicht

Zon- en daglichttoetreding in een gebouw hebben zowel voor- als nadelen. Architecten en ontwerpers die hier het beste mee omgaan verhogen het binnencomfort en verbeteren de energieprestaties van hun gebouwen. Zonwering kan hierin een belangrijke rol spelen, vooral als het al in de ontwerpfase wordt meegenomen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de whitepaper van Hunter Douglas over de effecten van zon en licht bij gebouwen.

 

Zon- en daglicht zijn essentieel voor het bioritme van mensen en de aanmaak van vitamine D. In een gebouw kunnen ze een belangrijke bron van licht en warmte zijn. Maar toetreding van zonlicht kent ook een keerzijde. Denk aan de hinderlijke schittering op een computerscherm of oververhitting van het gebouw. Voor gebouwontwerpers is het de kunst om de juiste balans tussen deze voor- en nadelen te vinden. Hierbij dient rekening gehouden te worden met verschillende factoren, zoals de ligging van een gebouw, de geveloriëntatie en het profiel van de gebruiker. Voor elke situatie kan zonwering een uitkomst bieden.

 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat zonlicht een positief effect heeft op de mens. Kantoorgebruikers die dicht bij het raam zitten, krijgen 173 procent meer licht binnen dan collega’s die verder weg zitten. Deze eerste groep scoort beter op gebied van vitaliteit, slaapkwaliteit, slaapefficiëntie en slaapverstoringen. Daarnaast blijkt dat het ontbreken van daglicht en zicht naar buiten de belangrijkste factoren zijn voor ontevredenheid op de werkplek. De toetreding van zonlicht- en warmte heeft ook energetische voordelen. Ten eerste is er geen extra energie nodig om de ruimte te verwarmen. Ten tweede is het mogelijk om tot 50 procent op energie voor kunstverlichting te besparen.

 

Ondanks deze voordelen is het soms wenselijk zonlicht af te schermen, bijvoorbeeld ten behoeve van het visueel comfort. De reflectie van licht zorgt voor verblinding en soms zelfs onwerkbare omstandigheden, zeker bij het werken achter een beeldscherm. Daarnaast kan ook oververhitting van het gebouw optreden, met name bij grote glasvlakken op het oosten en westen. Dit leidt weer tot een grotere behoefte aan koeling.

 

Uit onderzoek van de European Solar Shading Organization (ES-SO) blijkt dat zonwering een positief effect heeft op de benodigde energie voor verwarming en koeling. Zo schat ES-SO het energiebesparingspotentieel van dynamische zonweringsystemen op 30 procent voor koeling en 14 procent voor  verwarming. Daarnaast is zonwering een effectieve manier om verblinding te voorkomen en visueel comfort voor gebruikers te waarborgen. Een functioneel rolgordijn bijvoorbeeld, reduceert warmtetoetreding met 50-60 procent terwijl de hoeveelheid toetredend licht kan worden teruggebracht tot minder dan vijf procent.

 

Bekijk hier de Whitepaper