Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
8 december 2014

Met kunstlicht daglicht ondersteunen

Hak4t, specialist op het gebied van lichtoplossingen, komt met een bijzonder innovatieve en grootschalig toepasbare dynamische lichtoplossing op de markt: de Hak4t Daylight Extender (Hak4t D-Ex).

 

De Hak4t D-Ex behaalt niet alleen een aanzienlijke energiereductie, maar zorgt tegelijkertijd voor een verhoogde productie en hoger welbevinden op de werkvloer. De vuurdoop van de Hak4t D-Ex op grote schaal vond onlangs plaats bij Moderna Textielservice in Hardenberg.

 

Met kunstlicht daglicht ondersteunen. Dat is in het kort de kern van de Hak4t D-Ex. “Vaak zie je het andersom”, zegt eigenaar Marc Hakvoort, die het product samen met Hakvoort daglicht, Hakvoort kunstlicht en een technologisch LED partner ontwikkelde.

 

“We brengen zoveel mogelijk daglicht in een gebouw, veelal vanaf het dak. Op het moment dat er te weinig daglicht binnenkomt, ondersteunt het systeem de lichtinval met dynamisch LED kunstlicht. Het is met andere woorden een innovatieve koppeling tussen dag- en kunstlicht die op grote schaal inzetbaar is.”

 

Hoger welzijn en hogere productiviteit
Het dynamische LED kunstlicht zorgt niet alleen voor meer dan voldoende licht, maar beïnvloedt ook het welbevinden van het personeel op de werkvloer. Dat bleek al tijdens twee eerdere succesvolle pilots in de zorg en de agrarische sector, waar in de afgelopen 2-3 jaar bewijslast werd verzameld en er met het systeem fraaie resultaten worden geboekt.

 

“Bij Moderna Textielservice, waar we Hak4t D-Ex onlangs hebben uitgerold over zo’n 7200 vierkante meter, ervaren de mensen dat het een bijzonder prettig licht is. En uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen zich prettig voelen tijdens hun werk, de productiviteit stijgt.”


Energiebesparend en grensverleggend
Hak4t D-Ex bespaart tot minimaal 50 procent energie ten opzichte van bestaande conventionele producten, door de techniek die gebruikt wordt bij het opwekken van het dynamisch LED kunstlicht. Het systeem past automatisch de hoeveelheid licht aan.

 

“Dat kan per vierkante meter geregeld worden”, zegt Marc Hakvoort. De toegepaste LED technologie behaalde in een onderzoek van de Jacobs University in Bremen de titel ‘Beste geteste LED product’. De onderzoekers roemden de innovatie en noemden het zelfs ‘grensverleggend’.

 

Brede toepassingsmogelijkheden
Het innovatieve concept is in verschillende sectoren toepasbaar. De industrie, agrarische sector, zorgsector maar ook de (semi) overheid en commerciële vastgoedsector kunnen er hun voordeel mee doen.

 

Meer informatie: www.hakvoortkunstlicht.nl