Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
12 juni 2014

Column Claudia Bouwens – ‘Glazen uitbouw en de EPC’

De ambassadeurs van de Living Daylights krijgen in deze columnreeks de ruimte om hun mening te ventileren. Enige voorwaarde – het onderwerp moet met daglicht te maken hebben. We trappen af met de Programmabegeleider Energie en Duurzaamheid van de NEPROM Claudia Bouwens. 

 

Mijn glazen uitbouw en de EPC

De belangrijkste reden om mijn jaren-30 huis te kopen was de grote tuin. De een na belangrijkste reden was de glazen uitbouw. Zomer en winter zit ik te ontbijten met zicht op de tuin, de monumentale bomen en de hemel boven mijn hoofd. Ik geniet van de verschillende luchten, het zonlicht in mijn keuken en de regen op het glazen dak.

 

Volgens het Bouwbesluit is de minimaal benodigde daglichtopening 10% van het vloeroppervlak. Bij mij is het een onsje meer. Het oude draadglas is vervangen door HR++-glas. Maar een raam met HR++-glas verliest nog acht keer meer warmte dan een even groot geveldeel met een Rc-waarde van 5. Drievoudig glas was al iets beter geweest (1). Ik stook deels dus voor de mussen.

 

Per 1 januari 2015 gaat de EPC voor nieuwbouw woningen naar 0,4 en eind 2020 naar nul. Ter vergelijking: ook de zeer energiezuinige ‘Passief Huis’ woningen voldoen hier nog niet aan, zij hebben een EPC van ongeveer 0,45.

 

Hoe zullen ontwikkelaars en architecten de aanscherping te lijf gaan? De inzet van ontwikkelaars en bouwers in het Lente-akkoord Energiezuinige nieuwbouw (2) is om te ontwikkelen met aandacht voor energie (3) en de bouwkundige schil zo goed mogelijk te maken (4). Ook willen ze vanzelfsprekend tegemoet komen aan bewonerswensen als glazen uitbouwen, glazen puien, dakkapellen en extra dakramen. Dit zijn echter energievreters. Daarnaast kan veel glas in combinatie met extreem goede isolatie en kierdichting voor oververhitting zorgen.

 

Hoe maak je zeer energiezuinige maar ook weldadig lichte woningen, met bijvoorbeeld intelligente zonwering, zomernachtventilatie en geïntegreerde PV-panelen, zonder ze vol te hangen met onbegrijpelijke installaties? Hoe pak je dat bouwkundig en architectonisch aan? Hoe zorg je dat ook kopers van nieuwbouw woningen zorgeloos kunnen genieten van hun glazen uitbouw? Er staat ons een uitdagende tijd te wachten.

 

Column van Claudia Bouwens

Programmabegeleider Energie en Duurzaamheid NEPROM

Programmaleider Kennisoverdracht en stimulering Lente-akkoord Energiezuinige Nieuwbouw

 

(1) Factsheet: Drievoudig glas en geïsoleerde kozijnen: ervaringen en aandachtspunten. Lente-akkoord 2013

(2) Website Lente-akkoord

(3) Brochure: Energiezuinige woningen ontwikkelen: de beste basis, Lente-akkoord 2011

(4) Brochure: Bouwen aan een goede schil met aandacht voor comfort en binnenmilieu, Lente-akkoord 2013

 

Ook ambassadeur worden? Meld je hier aan

Zien wie er allemaal ambassadeur zijn? Kijk hier