Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
24 april 2017

De nieuwe zonnebril van Frits Wester

Als architect houd ik mij al jaren bezig met de dynamiek van daglicht en hoe je dit het beste kunt inzetten in onze projecten; architectuur is licht tenslotte.

 

Tekst: Dennis Hauer*

 

Er is dan ook veel aandacht voor het optimaal inzetten van daglicht, maar ook steeds meer voor het buitenhouden van de ongewenste effecten van daglicht, zoals  warmte. Zeker nu we onze gebouwen steeds beter isoleren is het risico op te warme ruimten steeds groter.

 

In sommige projecten komt er dan ineens ook een nieuw aspect om de hoek wat vraagt om een bijzondere en innovatieve oplossing. De ontwerpopgave voor de nieuwe RTL Z-studio en de Haagse politieke redactie tegenover het binnenhof was er zo een.

 

Verouderd
Begin 2016 kregen wij de vraag via gebouweigenaar Bibitor of we een plan wilden maken voor de nieuwe studio op het bestaande gebouw aan het Plein. RTL werkte al jaren met een livefeed vanaf de zolder. De meesten kennen dit shot wel, Frits Wester met op de achtergrond het parlement, het traditionele gesprek met de Minister president en andere parlementsleden.

 

De bestaande studio en de redactievloer waren echter verouderd en te klein. De studio was een geïmproviseerde ruimte op zolder welke niet meer voldeed aan de huidige eisen van RTL. De opgave was dan ook het verbouwen van de redactievloer en het realiseren van een nieuwe grotere en hogere studio op de plek van de huidige zolder.

 

Teveel licht
RTL wilde graag vasthouden aan het karakteristieke shot over het Plein. Sterker nog, in de nieuwe situatie moest dit shot groter worden en kwam er een tweede shot bij in de richting van de Haagse skyline. De grote uitdaging bij dit nieuwe studioraam was het licht, of eigenlijk de dynamiek van het licht. De zon komt namelijk op achter het gebouw, om twaalf uur schijnt deze in de studio vanaf de zijkant, om 1vier uur ‘s middags schijnt de zon pal in de studio vanaf de voorkant van het gebouw.

 

Deze situatie zorgt voor een probleem bij het instellen van de camera’s. Er is ’s middags simpelweg teveel licht om te filmen, terwijl in de ochtend extra daglicht juist wenselijk is. Daarnaast levert de directe zoninstraling ook veel extra warmtelast op (bovenop de warmte van de techniek, verlichting e.d.)

 

Lichtcontrasten opvangen
In de oude situatie werkte RTL met getinte schermen van kunststof die in vier verschillende tinten verwisseld konden worden. Deze waren echter beperkt in afmeting en vervormden door de warmte.

 

We zijn dus samen met RTL op zoek gegaan naar een dynamische oplossing welke eenvoudig regelbaar is. We kwamen terecht bij Saint Gobain. Met hun Sageglass, ontwikkeld als zonwerend glas, was het mogelijk om de ramen weg te dimmen in vier standen tot een niveau dat 96% van de zonnewarmte wordt tegengehouden. Door deze dimbaarheid konden de lichtcontrasten opgevangen worden. Het glas wordt geproduceerd in Amerika, dus speciaal voor dit project is in april 2016 een stuk proefglas overgevlogen waarmee RTL kon testen. De eerste resultaten waren bemoedigend.

 

Bouw
Eind 2016 startte de bouw. De studio werd tijdelijk verplaatst naar een andere verdieping en de nieuwe studio begon vorm te krijgen. Eind januari werd het glas geleverd, zeven grote ramen na een overtocht van twee weken en een productietijd van circa zes maanden kwamen aan in Nederland.

 

Maar door de lange productietijd waren de vliesgevel kozijnen inmiddels al geplaatst. Op 6 april 2017 kwam het verlossende moment, in de vroege ochtend werd het glas op zijn plek gehesen in de kozijnen waardoor de studio voor het eerste te zien was in zijn uiteindelijke verschijningsvorm. De bouwkundige werkzaamheden zijn inmiddels gereed. Nu nog het interieur afbouwen en de techniek aansluiten en camerashots testen waarna Frits begin juni kan plaatsnemen in de nieuwe studio; groter, moderner en met een dynamische zonnebril.

 

* Dennis Hauer is als director Sustainable Development bij Urban Climate Architects in Delft betrokken bij projecten met een hoge mate van duurzaamheid en dan het realiseren van een gezonde leefomgeving in het bijzonder. Zijn werkwijze wordt gekenmerkt door een circulaire aanpak en een bijzondere focus voor groen en daglicht in de gebouwde omgeving.