Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
10 februari 2015
Betrokken donateurs

De norm

Andere tijden, andere gewoontes. Dat schoot me te binnen toen ik het artikel over de renovatie van het kantoor van a.s.r. in Utrecht onder ogen kreeg. Een column van Peter de Winter, hoofdredacteur bij Eisma Media en ambassadeur van de Living Daylights.

 

Met 84.000 vierkante meters was het kantoor van a.s.r. bij oplevering in 1974 het grootste kantoor in Europa en ook vandaag de dag behoort het in dat opzicht nog steeds tot de top 10 van Nederland. Maar zoals dat gaat met kantoren dreigt leegstand omdat ze wat indeling, interieur, energieverbruik en architectuur betreft achterhaald zijn. De kantoorkolos aan de Archimedeslaan in Utrecht was daarop geen uitzondering.

 

Wie naar het oude kantoor kijkt, concludeert al snel dat ook opvattingen over wat goed is voor werknemers aan verandering onderhevig zijn. Bij de bouw destijds was kunstlicht nog de norm.

 

Aan de vloeren hingen forse betonnen borstweringselementen met daarachter een glazenwassersbalkon en daarachter pas de eigenlijke gevel met kleine raamstroken. De architect heeft destijds echt zijn best gedaan om daglichttoetreding tot een minimum te beperken.

 

Godlof is optimale daglichttoetreding vandaag de dag de norm en bewijst Team V Architectuur dat een ogenschijnlijk kansloos

pand te transformeren is in een juweel van licht en luchtigheid.

 

Ook wist opdrachtgever a.s.r. Nederland BV met deze grootscheepse renovatie te voorkomen dat er een

gigantisch pand leeg achterbleef, waarvoor geen huurder meer te vinden zou zijn. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 

Peter de Winter

 

Bron: Bouwwereld 

 

Zie ook: Daglicht a.s.r. door dubbele facade