Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
14 oktober 2014
Betrokken donateurs

Passief daglicht

Op de beurs Energie afgelopen week was weinig aandacht voor daglicht, maar in Hal 1, bij het Passief Bouwen Event, troffen we een oude bekende aan. Een interview met Frank Leenders van Lightway Daglichtsystemen.

 

Lightway is met haar stand onderdeel van het Passief Bouwen Event. Waarom staan jullie hier?

“We hebben de oplossing voor een probleem waar ze in het proces van passief bouwen vaak tegenaan lopen. Je wilt met passief bouwen aan de schaduwzijden namelijk een zo klein mogelijke gevelopening hebben. Hiermee verlies je zo min mogelijk energie. Tegelijkertijd wil je zoveel mogelijk daglicht. Met onze Blue Performance bieden we een daglichtbuis waar daglicht tot diep in het gebouw doordringen met als bijkomend voordeel dat er van een koudebrug geen sprake meer is.”

 

Zijn er nog meer fabrikanten die dit doen?

“Die hebben wel een soortgelijk systeem, maar die hebben niet de oplossing voor de koudebrug. De Blue Performance bestaat uit een isolatie-element met dubbel of tripel glas met argongas erin. Met deze daglichtbuis heb je dus ook geen last van condensatie. Door deze oplossing zijn we ons onder andere op de passief bouwen hoek gaan richten.”

 

Neemt de vraag naar Passief Bouwen toe in Nederland?

“We zien de vraag iets toenemen bij de particuliere woningbezitters. Maar we hebben voor deze sector vooral in België een flinke afzetmarkt. In Nederland lopen we nog wel iets achter bij België. Maar de vraag wordt ieder jaar iets groter, merken we. Zo hebben we net een project afgerond voor een passiefgebouwd woonzorgcentrum van Mijande in Vroomshoop.”

 

Komt daglicht ook meer in de belangstelling?

“Lange tijd werd ons product alleen bekeken vanuit het oogpunt dat het energie bespaart. Als potentiële klanten hier komen met alleen de vraag: ‘wat is de terugverdientijd?’ Dan is mijn wedervraag altijd: ‘heb je ook belangstelling in daglicht?’ Ik merk dat het bij partijen nu meer bekend is dat daglicht goed is voor het welzijn van mensen. En dat breng ook een economische waarde met zich mee. Mensen zien gelukkig steeds meer de waarde van daglicht zelf.”

 

Meer informatie Lightway Nederland

Meer informatie Blue Performance