Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
15 september 2016

Physee wint 500.000 euro in Postcode Lottery Green Challenge

De groene start-up PHYSEE uit Delft  is de winnaar van de tiende editie van de Postcode Lottery Green Challenge. Mede-oprichter Willem Kesteloo wist met zijn PowerWindow de internationale jury te overtuigen tijdens de finale in Amsterdam.

 

In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima kreeg hij een cheque van 500.000 euro overhandigd om zijn groene ondernemersplan verder te ontwikkelen en zijn product op de markt te brengen. De runner-up prijs van 200.000 euro is voor Zhengliang Wu van Green City Solutions uit Duitsland. De overige drie finalisten werden dit jaar ook verrast, zij ontvangen allemaal 100.000 euro. Dit is een eenmalige actie vanwege het tienjarig jubileum van de duurzaamheidswedstrijd.

 

In totaal waren er dit jaar 292 inzendingen vanuit de hele wereld. Vijf hiervan bereikten de finale en pitchten vandaag hun plan voor de jury, publiek en pers. Willem Kesteloo (28) nam het op tegen: Ioniqa Technologies uit Eindhoven. Green City Solutions uit Duitsland, HomeBiogas uit Israël en Steama.co uit het Verenigd Koninkrijk/Kenia.

 

PHYSEE stond in de finale met de PowerWindow, een volledig transparant energieopwekkend glas. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht, dat normaal op het raam reflecteert, omgezet in elektriciteit. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50% van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100%. Voor landen met meer zonuren is een variant met getint glas ontwikkeld. De ramen produceren meer energie, houden zonlicht buiten en realiseren direct kostenbesparingen door het energiegebruik van airconditioning te verminderen.

 

De jury prees de winnaar vanwege de wijze waarop de technologie waarde toevoegt aan een component dat elk gebouw nodig heeft. Het prijzengeld kan het bedrijf helpen de volgende stap te zetten en een positie te verwerven in een conservatieve markt.

 

Willem Kesteloo: “Dit is geweldig! Dit hadden we vooraf niet durven dromen. Als winnaar worden uitgeroepen van deze competitie. Het prijzengeld van 500.000 euro geeft onze start-up een enorme boost. De weg van het lab naar de markt is lang. We kunnen nu onze productiecapaciteit uitbreiden en meer kennis in huis halen met als doel de wereld groener te maken.”