Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
21 mei 2015
Gerelateerde artikelen

Piet Hein Eek: “De wens van de bewoners is leidend”

 

AluK Aluminium – het voormalige Blyweert Aluminium – hield eind april in Eindhoven het kennisevent Nieuw Profiel. Ontwerper Piet Hein Eek vertelde deze middag bevlogen over zijn ontwerpen en over de transformatie van twee gebouwen op Strijp-R. De Living Daylights vroeg de eigenzinnige ontwerper naar zijn werkwijze hierin.

 

Op Strijp R zetelt Piet Hein Eek. In het voormalige centrum van beeldbuisproductie transformeerde Eek de voormalige Philips beeldbuis- en keramiekfabriek tot kantoor, werkplaatsen, een evenementenruimte, een onalledaagse showroom en een restaurant in Eek-stijl. Piet Hein Eek is zeer te spreken over dit gebouw. “Het is het lichtste pand van Eindhoven. We hebben moderne hoogte en oude bouw.”

 

Is er destijds een daglichtberekening van gemaakt?
“Ja, als je de gemiddelden kijkt van daglichttoetreding in gebouwen dan knallen we daar keihard overheen. Dat vind ik trouwens ook een makke om van een gemiddelde uit te gaan. Die ingenieurs waren vooral bezig om veel ledverlichting te verkopen, daarbij vergaten ze om goed naar het gebouw te kijken. Het zit namelijk boordevol glas, we hebben amper verlichting nodig. Maar dat waren ze blijkbaar niet gewend, ze zijn gewend om led voor te schrijven.”

 

Van interieurdesigner ben je in de rol van architect terecht gekomen, hoe is dat gegaan?
“We hadden al wel wat architectuur gedaan, maar niet zoals op deze schaal zoals nu op Strijp R. We hebben wel wat voor grote verbouwingen gedaan voor klanten. Maar door de transformatie van ons pand is het wel in een stroomversnelling gekomen.”

 

Wat maakt het bijzonder?
“We hebben het ontwikkeld en het op onze eigen manier gedaan. We hoefden geen zeggenschap af te leggen aan een opdrachtgever. Het is gelukt en met een prijs en een manier die ongewoon zijn.”

 

Hoe krijg je dat voor elkaar?
We hebben een andere benadering van iets maken. Ik ben niet alleen ontwerper. We produceren, distribueren en verkopen onze eigen producten. Onze verantwoordelijkheid houdt niet op bij één onderdeel. Als je een transformatie zelf bedenkt, tekent en bouwt en vervolgens moet je het zelf betalen dan ga je er op een andere manier mee om dan als al die onderdelen los van elkaar staan. Die werkwijze leidt tot een andere dynamiek en een bepaalde uitkomst. Door die aanpak ontstond bij Amvest de vraag: ‘kan je voor ons ook niet een concept maken?’ We wilden eerst nieuwe voorbeeldhuizen maken, maar het was zoveel logischer om het voormalige pompgebouw hiervoor te gebruiken.”

 

Strijp-R
Op Strijp R komen 500 nieuwbouwwoningen. Behalve woningen worden ook oude gebouwen herontwikkeld tot woningen met bedrijfsruimtes. Over dit laatste gedeelte zwaait Piet Hein Eek de scepter. Eek transformeert er – samen met Amvest – het voormalige portiersgebouw (RF) tot een woon-werkgebouw. Ook het voormalige pompgebouw (RAG) wordt herontwikkeld. Er komen zes luxe maisonnettes en vier appartementen in. Alle woningen hebben een groot dakterras op het zuiden. Iedere woning biedt de mogelijkheid om een atelier of werkruimte aan huis te vestigen.

 

Was het de bedoeling om een Piet Hein Eek-modelwoning te maken?
“Nee, juist niet. Alle tien de woningen zijn verschillend. We zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden uitgegaan van het gebouw waarbij de wens van de bewoners leidend is geweest.”

 

Hoe ziet het proces eruit?
“Ook hier werken we vanuit onze visie door een groot gedeelte van het proces naar ons toe te trekken. Er zitten geen opknippingen in het proces. We doen het van voorbumper tot kofferbak. We verkopen bijvoorbeeld ook de woningen. Een makelaar moet het doen met tekeningen om huizen te verkopen. Wij hadden helemaal géén tekeningen. We zijn gewoon met potentiële bewoners om de tafel gaan zitten en aan de slag gegaan.”

 

Is de huidige bouw ingericht op dit soort processen? Pakken ze zaken logisch en efficiënt aan?
“Ik vind van niet. Mensen geloven in het nut van het systeem en zijn niet bezig met hoe je een goed gebouw kunt neerzetten. Er zit een grote laag geïnstitutionaliseerde angst en een ‘hoe-hoort-het’-mentaliteit. Dat merk ik bij alle partijen.”

 

Hoe kijk je naar duurzaamheid?
“Je moet niet alleen met energie bezig te zijn. Voor mij zit duurzaamheid in hergebruikte materialen, maar ook in zaken als langdurig met mensen samenwerken. Die gespecialiseerde omgeving betekent dat een specialist elke keer moet bewegen waar zijn specialisme is gewenst. Het is veel logischer om structureel met een team te werken wat altijd samen is. Daar hoor je nooit iemand over.”

 

Meer informatie: Piet Hein Eek 
Meer informatie: AluK

 

Tekst: Gerard Vos