Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
2 maart 2014

Pijnkliniek neemt lichttherapie op in programma

Het Zentrum für Interdisziplinäre Schmerztherapie (ZIS) van de München kliniek is de eerste pijnkliniek wereldwijd die biologisch werkzaam licht in het therapieprogramma heeft opgenomen.

 

Het lichttherapieconcept, helpt bij het behandelen van patiënten met chronische pijn, doordat er een lichtkleur wordt gecreëerd die het effect van daglicht simuleert, met hoge lichtwaarden. De lichtoplossing is ontworpen door OSRAM en moet ook in andere pijnklinieken, klinieken en dokterpraktijken kunnen worden ingezet.

 

Professor Thomas Tölle, directeur van het ZIS, reageert enthousiast op de nieuwe therapievorm: “We weten dat licht niet alleen ons slaap- en waakritme beïnvloedt, maar ook ons psychologisch welzijn. We hopen dat wij, door patiënten een geconcentreerde dosis licht te geven, zij ’s nachts beter zullen slapen en overdag alerter en meer gefocust zullen zijn.”

 

Helder licht
Het systeem is gebaseerd op het licht van Led en fluorescentielampen, met een intelligent controlesysteem voor de productie van verschillende lichtkleuren en patronen. Als aanvulling is biologisch werkzaam licht tot wel 4.000 lux te realiseren in de fysio- en groepstherapieruimten.

Dit licht is acht keer helderder dan het licht in kantoren en komt daarmee dicht tegen natuurlijke daglichtcondities aan.

 

Kostenefficiëntie
Kostenefficiëntie was van groot belang bij de ontwikkeling van het concept, zo meldt Osram. Dit om ervoor te zorgen dat het concept in zoveel mogelijk pijnklinieken, klinieken en dokterpraktijken kan worden ingezet.

De oplossing werkt met twee gewone standaard armaturen van de licghtfabrikant, die kunnen worden geactiveerd of gedeactiveerd met een lichtmanagementsysteem welke in overeenstemming is met de zogenoemde DALI-standaard.

 

“Als warmwit en koudwit licht wordt geproduceerd door twee aparte armaturen, vermeerderd dit wel het aantal armaturen op het plafond, maar worden de kosten van de gehele oplossing ruimschoots verlaagd”, zo vertelt Andreas Pickelein, project manager Licht en Levenskwaliteit van Osram.