Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
8 april 2016

Pilotproject voor PowerWindow

Het PowerWindow van Physee wordt toegepast in de transformatie van de Rabobank Fellenoord in Eindhoven. PowerWindow werd in 2015 de eerste overtuigende winnaar van de ‘Living Daylights Innovation Award’ .

 

Met de aankondiging van het plaatsen van PowerWindows, wereldwijd de eerste werkelijk transparante ramen die zonlicht omzetten in elektriciteit, neemt Physee in samenwerking met projectontwikkelaar OVG een belangrijke stap op weg naar een groter bewustzijn van de potentie voor schone energie dat elk gebouw bezit. In juni 2016 zal elke verdieping van de Rabobank in Eindhoven worden voorzien van een PowerWindow.

 

Het bedrijf is opgericht door Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus nadat ze een transparant materiaal ontdekten dat lijkt op de substantie die in glow-in-the-dark producten zit. Met zicht op het nut van dit materiaal, startten ze de ontwikkeling van een raam dat een uniek voordeel heeft in de bouw- en vastgoedmarkt. Dit materiaal voegt op een onzichtbare manier elektriciteit-producerende functionaliteit toe aan de beglazing van een gebouw, zonder daarbij af te doen aan het design.

 

Lens van een natuurkundige

“Stel je voor dat je op kantoor door het raam naar buiten kijkt, wetende dat hetzelfde raam op dat moment jouw elektrische auto in de garage oplaadt”, aldus mede-oprichter Ferdinand Grapperhaus.

 

Physee symboliseert dit inzicht, zeggen de oprichters. Als we naar de wereld kijken door de lens van een natuurkundige, kunnen we oplossingen vinden in de bestaande omgeving die niet de esthetiek van de omgeving beïnvloeden. Op deze manier biedt Physee het perspectief dat we de architectuur van onze steden kunnen blijven bewonderen, terwijl we het tot dusver onbenutte potentieel gaan utiliseren. Deze pilot is dé kans om te demonstreren dat deze potentie op een esthetische, economische en ergonomische wijze benut kan worden.

 

“Waar commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangen wij dat op. We zetten dat om naar onzichtbaar licht, transporteren het naar de zijkant, waar zonnecel strips het omzetten in elektriciteit”, aldus mede-oprichter Willem Kesteloo.

 

Grapperhaus: “OVG geeft ons veel ruimte om te experimenten met de technologie. Op elke verdieping van het te herontwikkelen Rabobank-kantoor in Eindhoven komt een PowerWindow. Met ingang van juni gaan we de ramen plaatsen. Tot december kunnen we ze testen en optimaliseren.”

 

Het raam heeft een LTA (lichttoetredingsfactor) van 70 procent, de norm in het Bouwbesluit is 66 procent. Grapperhaus: “Je ziet dus met een ‘normaal’ raam nauwelijks verschil. We werken nu nog aan de coating, die is nog niet optimaal. Met TU Delft proberen we deze nog meer luminescerend te krijgen. Het glas met coating levert straks het hele jaar door 20 watt per vierkante meter op. Dit is genoeg om bijvoorbeeld een laptop op aan te sluiten.”