Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
23 januari 2015

‘Poëtisch Ingenieursschap’ – Lezing Jeanne Dekkers

Ter afsluiting van haar expositie ‘Poëtisch Ingenieursschap – Beleving vanuit de zintuigen’ geeft architect Jeanne Dekkers op zondagmiddag 25 januari een lezing in het ABC (aanvang: 15.00 uur).

 

Zij zal uitgebreid ingaan op het onderzoek naar de zintuiglijke beleving van de ons omringende omgeving zoals dat door Architectuurplatform Sense & Care – en dat onderdeel is van Jeanne Dekkers Architectuur – wordt verricht. Jeanne Dekkers licht hierbij de onderliggende filosofie van ‘Poëtisch Ingenieursschap’ toe en geeft aan waarom dit voor haar leidt tot nieuwe inzichten in ontwerpen. Hierbij is de beleving vanuit de zintuigen essentieel.

 

Uitgangspunt van het platform Sense & Care is dat iedereen belang heeft bij een omgeving die prettig en vertrouwd aanvoelt. De aandacht richt zich op zowel de ‘gewone’ mens in het dagelijks leven als op mensen die in omstandigheden verkeren, waarbij de gebouwde omgeving van groot belang is voor het welbevinden. Met name voor hen dient met de grootste zorgvuldigheid ontworpen te worden. Hierbij kan gedacht worden aan specifieke doelgroepen als ouderen, mensen met een psychisch probleem, visueel gehandicapten, slechthorenden of kinderen met leerachterstand.

 

Het doel van het platform Sense & Care is om de actuele discussie over het ontwerpen verder te brengen door analyse, om vervolgens een werkwijze voor het ontwerpen vanuit zintuiglijke beleving te formuleren. Net als op de expositie in het ABC worden bij haar lezing op 25 januari deze ziens- en werkwijze getoond en toegelicht aan de hand van gerealiseerde projecten van Jeanne Dekkers Architectuur. Zo is onder meer aandacht voor het gebouw van OZW Vrije Universiteit in Amsterdam en de Brandweerkazerne in Zandvoort.

 

Datum: zondagmiddag 25 januari; aanvang 15.00 uur (toegang gratis)

Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem