Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
3 november 2014
Betrokken donateurs

Positieve bijdrage daglicht maatschappelijke kwesties

Tijdens de uitreiking van de International VELUX Award 2014 in het Semper Depot in Wenen (Oostenrijk) werden drie prijswinnaars en negen eervolle vermeldingen bekendgemaakt.

 

Een team bestaande uit vier studenten van de Tsinghua University in Peking (China) werd bekroond met de eerste plaats voor hun project Light, Revitalization”, een mooie diepgaande verkenning van de rol van daglicht in het moderne stadsleven.

 

Du Dikang (22), projectleider van het winnende team: “Bij ‘Light of Tomorrow’ ligt voor ons de nadruk op de spirituele schoonheid van het leven. Daarom hebben we niet alleen gekeken naar een beter toepassing van daglicht in de toekomst, maar hebben we gezocht naar een nieuwe definitie van daglicht.”

 

Daglicht op stedelijk, sociaal en cultureel niveau

De oorspronkelijke woonwijken in Peking, de hutongs met smalle straatjes en kleine huizen, worden op dit moment getransformeerd in uniforme gebieden, waarbij het contact met de natuur verloren dreigt te gaan. Het idee van het winnende team is om de hutongs weer in contact te brengen met de natuur door de 24 fasen van de zon, die in de traditionele Oost-Aziatische zonnekalender een bepaalde astronomische gebeurtenis of natuurverschijnsel aangaf waarmee de mensen tijd en seizoen bepaalden, weer terug te brengen in het straatbeeld. “De moderne mens vindt daglicht net zo gewoon als stromend water. Ze zijn vergeten dat daglicht bestaat, net zoals ze de natuur ‘vergeten’ zijn. Met ons project proberen we de relatie tussen daglicht en tijd weer terug te laten komen in het dagelijkse leven,” aldus Dikang.

 

De jury prijst het winnende team om de interessante benadering van daglicht en de volwassenheid van het onderwerp. “Het is een aannemelijk en haalbaar project dat oude Chinese tradities, en nieuwe manieren om naar deze tradities te kijken, aan elkaar knoopt. Het ontwerp geeft een goed inzicht in de rol van daglicht op stedelijk, sociaal en cultureel niveau”, aldus juryvoorzitter Craig Dykers in zijn motivatie over het winnende project.

 

Daglicht blijft het centrale thema

De jury prijst ook het feit dat veel ingezonden projecten verder gaan dan alleen het ontwerp en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke kwesties in de samenleving. “Veel projecten tonen een oplossing over hoe licht politieke situaties kan beïnvloeden. Zij verbinden de functionaliteit van daglicht met andere doeleinden dan waaraan licht gewoonlijk bijdraagt. Het gaat niet alleen om uitzicht en comfort, maar om hoe daglicht een bijdrage kan leveren aan uitdagende situaties, maatschappelijke discussies en politieke kwesties”, zegt juryvoorzitter Craig Dykers.

 

De VELUX Groep die de International VELUX Award al tien jaar organiseert, ziet de verlengde focus op verantwoordelijkheid en conceptuele experimenten in de studentenprojecten als een belangrijke toegevoegde waarde: “Met de competitie willen we de studenten inspireren daglicht te zien als meer dan alleen een ontwerpelement. We zijn dan ook zeer verheugd dat de winnende projecten en eervolle vermeldingen van dit jaar sterk betrokken zijn bij serieuze wereldwijde onderwerpen en een oprechte maatschappelijke betrokkenheid tonen, zegt Per Arnold Andersen, die namens de VELUX Groep zitting had in de jury.

 

Meer informatie>>