Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
25 maart 2015
Gerelateerde artikelen

Prijsvraag – Ontwerp een glazen hotelkamer

Een glazen hotelkamer, is dat mogelijk? Precies dat is echter wel de opgave in de ontwerpwedstrijd die AGC en Van der Valk hebben uitgeschreven: ontwerp een hotelkamer waarin zoveel mogelijk glas wordt toegepast en waarin de veelzijdigheid van glas als materiaal getoond wordt.

 

Komende zomer wordt de zestien verdiepingen hoge nieuwbouw van het Van der Valk-hotel in Tiel afgerond. Samen met Van der Valk wil AGC Glass, producent van vlakglas voor gevels en interieur, in deze vestiging een glazen hotelkamer realiseren. Jonge architecten, interieurarchitecten, designers en andere ontwerpers worden uitgenodigd hiervoor een ontwerp te maken.

 

Ontwerpopgave

De opgave betreft het ontwerp van een grote hotelsuite met een oppervlakte van 60 m2 op de begane grond van de bestaande bouw van het Van der Valk-hotel in Tiel. Het gaat om het transformeren van twee hotelkamers naar één grote suite. In de nieuwe suite dient zoveel mogelijk glas toegepast te worden.

 

Het ontwerp dient de vele mogelijkheden die glas biedt te tonen en het liefst ook nog een vernieuwing aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van spiegelend glas, geprint of gelakt glas. Welke vorm zou glas in deze context aan moeten nemen?

 

Juist een hotelkamer is een zeer private omgeving. Hoe kan een materiaal als glas, wat traditioneel geassocieerd wordt met publieke functies, hier toegepast worden? Wat laat je in deze omgeving zien en wat niet, en hoe verandert dat door de dag? Hoe is het glas door de ruimte heen zodanig te manipuleren dat dit moeiteloos alle functies vervult die van de hotelkamer gevraagd worden en de tijdelijke bewoners tegelijkertijd een weergaloze nacht bezorgen?

 

Het is de ambitie van AGC en Van der Valk om de glazen hotelkamer eind 2015 al in gebruik te nemen. Het ontwerp dient daarom technisch haalbaar te zijn en te voldoen aan algemene eisen van comfort, onder meer op het gebied van akoestiek. In de nadere uitwerking zal het ontwerp natuurlijk ook moeten voldoen aan het Bouwbesluit.

 

Meer informatie over inschrijving en voorwaarden